„Astăzi (sâmbătă – n.r.) a avut loc Comitetul Politic Naţional al USR convocat ca urmare a decizie Biroului National de poziţionare împotriva moficării art 48 din Constituţie şi a demisiei subsecvente a preşedintelui partidului Nicuşor Dan. După dezbateri foarte consistente şi contondente de peste 7 ore CPN a decis să asume la rândul său astăzi o decizie de susţinere a parteneriatul civil. (Vot: 77 la 1, 7 abţineri) dar şi una de păstrare a libertăţii de opinie a membrilor săi faţă de iniţiativa de modificare a Constituţiei. ( Vot: 56 la 33, cu 4 abţineri)”, a scris Dan Barna, pe Facebook.

Deputatul USR a adăugat că Nicușor Dan a afirmat că „decizia unei eventuale reveniri în partid o va lua după rezultatele referendumului intern programat în prima parte a lunii august pentru a se avea în vedere poziţia membrilor partidului”.

Fostul lider al USR, Nicușor Dan, a participat la ședința de ieri a partidului, în calitate de invitat și parlamentar, a spus președintele interimar al partidului, Elek Levente.

Pe 1 iunie, Nicușor Dan a anunțat că pleacă din partid. El a explicat că decizia sa de a demisiona este una care ține de onoare și a acuzat că se încearcă crearea în partid a unei majorități formată din „colegi de mâna a doua”. Nicușor Dan a adăugat că, de când a format USB și apoi USR, le-a promis tuturor celor care au vrut și au intrat în formațiune că este loc pentru toată lumea, „indiferent de convingerile lor identitare”. Prin decizia luată de BN de a vota împotriva referendumului de revizuire a Constituție, s-a încălcat acest principiu al USR, a precizat el. 

Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi “pentru”, 22 de voturi “împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Comisiile de specialitate ale Senatului vor da un raport asupra inițiativei legislative, urmând ca proiectul de lege să fie votat de senatori. Senatul își va exprima votul în calitate de for decizional. 

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
„Astăzi (sâmbătă – n.r.) a avut loc Comitetul Politic Naţional al USR convocat ca urmare a decizie Biroului National de poziţionare împotriva moficării art 48 din Constituţie şi a demisiei subsecvente a preşedintelui partidului Nicuşor Dan. După dezbateri foarte consistente şi contondente de peste 7 ore CPN a decis...

Preluat de la EVZ