Victoria lui Macron, mai exact a partidului său, La République en Marche, este enormă dar să nu se uite faptul că prezenţa la vot a fost îngrijorător de mică.

Le Figaro: “In 2 alegeri şi 4 tururi de scrutin, revoluţia En marche! în care nimeni nu vroia să creadă a măturat Franţa ca un tsunami. Stânga, dreapta, extremele: toate monumentele care ne balizau peisajul politic de multă vreme au fost zdravăn zdruncinate. Pe ruinele acestei “vechi lumi”, o generaţie politică profund reînnoită preia azi frâiele puterii legislative după ce ieri le-a luat pe cele ale executivului. Macron dispune de acum încolo de puteri cvasi-monarhice. Teoretic, nimic nu-l poate opri iar această libertate de acţiune este o şansă formidabilă. Ales pentru a reforma ţara, preşedintele nu are voie să nu profite de ocazie”

La Libération:  “În viitorul hemiciclu, opoziţia va fi dezechilibrată. In timp ce dreapta va avea un grup redus dar totuşi important, stânga este redusă la minim. In acest context, macroniştii ar putea fi tentaţi să ducă o politică mai la dreapta pentru a-şi neutraliza principalii adversari. Caz în care noul guvern riscă să se rupă de o parte din baza sa politică, cea care vine de la stânga”.

Les Echos:  “Macron şi-a câştigat pariul. Preşedintele a obţinut o majoritate la care până nu demult nici nu visa. Acest lucru îi va uşura treaba dar va suscita şi aşteptări mai mari din partea alegătorilor” .

La Croix: “Opozanţii preşedintelui s-au demobilizat la aceste legislative dar asta nu înseamnă că au adoptat viziunea pe care o are şeful statului sau că sunt dispuşi să accepte transformările propuse de acesta”.

L’Humanité:  “Succes din plin şi urne goale pentru Macron”. Ziarul continuă pe acelaşi ton: “Emmanuel Macron va deţine toate puterile în parlament dar nu ţara i le-a acordat”.

Le Monde:  “Noua opoziţie va avea două feţe, venite de la cele două extreme: Jean-Luc Mélenchon de la stânga şi Marine Le Pen de la dreapta. Cei doi tribuni îşi fac intrarea în parlament odată cu mulţi deputaţi ai partidului prezidenţial fără nicio experienţă şi notorietate. Seful statului care promovează “bunăvoinţa”, titrează RFI.ro.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Victoria lui Macron, mai exact a partidului său, La République en Marche, este enormă dar să nu se uite faptul că prezenţa la vot a fost îngrijorător de mică.Le Figaro: 'In 2 alegeri şi 4 tururi de scrutin, revoluţia En marche! în care nimeni nu vroia să creadă a...

Preluat de la EVZ