Una dintre prevederile noului Cod arată că pot fi membri ai Guvernului persoanele care „nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a in tervenit reabilitarea.” Modificarea vine în urma decizi ei CCR din acest an care consideră că interdicția trebuie să înceteze în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie. 

Una dintre prevederile noului Cod arată că pot fi membri ai Guvernului persoanele care „nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.” Modificarea vine în urma deciziei CCR din acest an care consideră că interdicția trebuie să înceteze în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie. Criticii noului Cod afirmă că acesta este făcut în beneficiul lui Liviu Dragnea, condamnat în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu sus-pendare, în dosarul „Referendumul”. Totuși, reabilitarea sa de drept s-ar produce în 2020, ceea ce înseamnă că liderul PSD va putea deține ofuncție în Executiv abia peste trei ani.

 

Shhaideh arată cu degetul spre Cioloș

Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh a dezvăluit că inițiativa a fost moștenită de la Guvernul Cioloș. Fostul premier a acuzat o dezinformare, susținând că Executivul pe care l-a condus nu și-a asumat niciodată noul Cod Administrativ, care pasămite ar fi o inițiativă personală a mi-nistrului Dezvoltării din cainetul său, Vasile Dîncu.

Comisia interministerială

Fostul vicepremier, Vasile Dîncu, a dezvăluit însă, pentru EVZ, că o Comisie interministerială care se afla sub coordonarea ministerului

Dezvoltării a lucrat la proiect. „A fost lansat în dezbatere publică, dar nu a ajuns în Guvern pentru că noi n-am mai avut timp să-l punem în această fază. N-a trecut nici prin Parlament. A fost pur și simplu un proiect propus de o Comisie interministerială, stabilită atunci”, ne-a explicat Dîncu. Este greu de crezut cum ar fi putut lucra o comisie alcătuită din mai multe ministere fără știrea premierului. Dîncu a infirmat vreo legătură între proiectul de lege și liderul PSD. „Acea prevedere n-are legătură nici cu Dragnea, nici cu nimeni”, a afirmat el, pentru EVZ.

Precizările lui Toader Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că prevederea, care a provocat un val întreg de reacții, nu este una specială. „Sunt în Codul Penal mai multe texte de lege care se referă la reabilitare, reabilitarea de drept și reabilitarea judecătorească. Și dacă proiectul Codului Administrativ nu prevedea aceea excepție, efectul juridic era absolut același, pentru că noi avem două mari categorii de fapte: prescriptibile și imprescriptibile”, a explicat Toader.

rootstireaActualitate/Esential
Una dintre prevederile noului Cod arată că pot fi membri ai Guvernului persoanele care „nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a in tervenit reabilitarea.” Modificarea vine în urma decizi ei CCR din acest an care consideră că interdicția trebuie să înceteze în caz de reabilitare,...

Preluat de la EVZ