Cel puţin, deocamdată. Mădălina Dobrovolschi: Preşedintele României şi în legătură cu acest subiect a fost foarte clar, a făcut apel la responsabilitate. Este nevoie de responsabilitate, este nevoie de stabilitate, este nevoie de urmărirea unui traseu pe care să-l înţeleagă şi să-l cunoască toată lumea. Toate aceste jocuri care ţin de schimbări bruşte la nivel de elemente de finanţe-economie nu sunt, evident, bune. O evaluare a Guvernului va fi comunicată de către domnul preşedinte la momentul potrivit.

Deocamdată, să sperăm că a fost auzit şi înţeles, apelul făcut de domnul preşedinte – apelul la responsabilitate. Alina Manolache: Vă întrebam de evaluare, pentru că, iată, coaliţia face o evaluare chiar săptămînală a Guvernului. Cum vede preşedintele? Vede oportună o astfel de evaluare de către partide politice a Guvernului, săptămînal şi lunar?

Mădălina Dobrovolschi: Este dreptul coaliţiei care susţine Guvernul să facă astfel de evaluări şi, pînă la urmă, este şi responsabilitatea acestor partide, să se asigure că acel renumit program de guvernare este pus în practică de guvernul pe care îl susţin. Mai multe comentarii nu aş vrea să fac despre chestiunile care ţin de reglarea fină între partide şi Guvern.”

Deși Dan Andronic mă bate la cap să dau citate în afara textului, de fapt, la sfîrșitul acestuia, sub înfățișarea unor note de subsol, astfel încît comentariile mele să nu mai fie de lungimea unor eseuri pe teme de Istorie, și de data asta am inclus citatul în text. Și nu pentru a-i face în ciudă lui Dan Andronic, ci pentru că fără prezența citatului în chiar debutul textului demonstrația mea ar fi mai greu de înțeles. Am inclus în citat și întrebarea, pentru că a semnala că nu e o întrebare propriu zisă, tipică profesiei de jurnalist, ci o intervenție tendențioasă în genul celor practicate la conferințele de presă de Unitățile militare care sînt site-urile și televiziunile TeFeListe.

Digi 24, o televiziune definită prin frigiditatea completă – de la lipsa de vino încoa a prezentatoarelor pînă la aerul de Să trăiți! al prezentatorilor, face parte din Divizia Presă a Binomului. În cadrul Diviziei, întrebările nu sînt întrebări, ci fragmente din interogatorii în direct luate de așa ziși jurnaliști, în realitate, nu jurnaliști, ci procurori DNA sub acoperire. Trimisa lui Digi 24 la Cotroceni nu întreabă, ci ia la întrebări Cotroceniul, în numele TeFeLismului triumfător, pentru că președintele asistă – martor mut – la spectacolul catastrofei care e administrarea țării de către PSD-ALDE.

Răspunsul vesel, marcat de o jovialitate de soldat Svejk în bluziță ajuns la Cotroceni, al purtătoarei de cuvînt, l-a contrariat pe Ionuț Cristache. Convins că refuzul președintelui de a comenta dezastrul noului Guvern PSD-ALDE, fapt sesizat și condamnat de trimisa UM Digi 24, ar trebui să neliniștească Opoziția, Ionuț Cristache a făcut să se difuzeze acest fragment din conferința de presă pentru a-l provoca pe Ludovic Orban, președintele PNL, prezent în emisiune, la o reacție clară, categorică. A fost un eșec de răsunet.

Ludovic Orban, angajat în perspectiva Procesului de la ÎCCJ, proces care ar putea să-i aducă surpriza unei condamnări, a fost de-a lungul și de-a latul emisiunii un lăutar pe gratis al Sistemului condus de Klaus Iohannis. Cum să-l critice Ludovic Orban pe Klaus Iohannis, cel de care depinde nu numai supraviețuirea sa în fruntea PNL, dar și libertatea sa ca simplu cetățean?

Eșec în materie de provocare a unei reacții a Opoziției la hîrjoana ciudată dintre Klaus Iohannis și PSD, momentul a fost însă benefic pentru emisiune. În cadrul ei, s-a putut pune în discuție astfel bunăvoința ieșită din comun a președintelui față de inițiativele sinucigașe ale lui Liviu Dragnea. Klaus Iohannis a refuzat să intervină public și în momentul în care PSD se juca de-a automoțiunea provocînd netam-nesam o Criză politică majoră în Româ- nia.

joi, 13 iulie 2017, aflat în ținută de Gigi Durul la un exercițiu militar, Klaus Iohannis a declarat că Guvernul Tudose trebuie lăsat să lucreze. Parcă ar fi vorbit un trompetist al FSN-ului de pe vremuri, care cerea PNȚD și PNL să lase Guvernul să lucreze. Refuză, iată, să intervină și în cazul turmentărilor catastrofale ale noului Guvern în materie de administrare a țării. În emisiune, am arătat că președintele României beneficiază de însemnate avantaje materiale și politice plătite de noi, contribuabilii la Buget, pentru a fi un factor de echilibru prin raportare la Puterea întruchipată de majoritatea parlamentară. Președintele își exercită prerogativele nu numai prin fapte, dar și prin vorbe, punctele sale de vedere, întruchipînd electoratul care n-a votat PSD, jucînd rolul de intervenții necesare pentru contracararea și chiar corectarea abuzurilor comise de puterea parlamentară și guvernamentală.

Întrebarea tendențioasă a trimisei la Cotroceni a UM Digi 24 dă seamă de o anume burzuluire a TeFeLiștilor față de surprinzătoarea bunăvoință arătată de Klaus Iohannis lui Liviu Dragnea și Camarilei sale. Cu excepția textului recitat prost la Ceremonia de depunere a Jurămîntului de către noul Guvern, primit de conducerea PSD ca un moment de teatru gen Mă fac că vă înjur!

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Cel puţin, deocamdată. Mădălina Dobrovolschi: Preşedintele României şi în legătură cu acest subiect a fost foarte clar, a făcut apel la responsabilitate. Este nevoie de responsabilitate, este nevoie de stabilitate, este nevoie de urmărirea unui traseu pe care să-l înţeleagă şi să-l cunoască toată lumea. Toate aceste jocuri care...

Preluat de la EVZ