Astfel, Parchetul arată că potrivit deciziei Curții Constituționale a României nr. 45/1994 și deciziei nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituțional, documentele deținute de alte autorități publice decât Guvernul și organele administrației publice (chiar și în situația în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activității Comisiei parlamentare) nu pot fi transmise acesteia. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Public mai arată că în Codul de procedură penală se arată clar care sunt persoanele ce au acces la dosar și care pot obține fotocopii, comisiile parlamentare neregăsindu-se printre acestea.

Serialul de dezvăluiri „Noi suntem Statul!” – Toate episoadele

Comunicatul de presă al Ministerului Public a fost remis în contextul în care Comisia specială de anchetă a cerut Parchetului General o copie a dosarului privind alegerile din 2009, după ce mai multe persoane, printre care și procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi, au refuzat să vină la audieri, iar Parchetul a clasat acest dosar. La data de 27 iunie, Parchetul General anunța că a clasat dosarul în care s-au efectuat cercetări “in rem” după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.

Procurorii au susținut că din probele administrate „nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/inițiat de către persoanele nominalizate acte/acțiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracțiunii de abuz în serviciu și al infracțiunii de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”.

În serialul „Noi suntem Statul!”, care a fost publicat în ziarul Evenimentul zilei, jurnalistul Dan Andronic a dezvlăluit informaţii incredibile despre noaptea alegerilor prezidenţiale din decembrie 2009. În episoadele din „Noi suntem Statul!”, cititorii au aflat cum înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea în acea noapte în urma căreia Traian Băsescu urma să câştige un nou mandat de preşedinte al României. Despre cele relatate de Dan Andronic, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că au reprezentat o „simplă cină”, la care i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu și Neculai Onțanu. Cu toate că a fost întrebat insistent despre acest subiect, Gabriel Oprea a evitat de mai multe ori să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenți Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.

COMUNICATUL MINISTERULUI PUBLIC

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Astfel, Parchetul arată că potrivit deciziei Curții Constituționale a României nr. 45/1994 și deciziei nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituțional, documentele deținute de alte autorități publice decât Guvernul și organele administrației publice (chiar și în situația în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activității...

Preluat de la EVZ