Scrisoarea a subliniat faptul că Al-Jazeera a promovat violența antisemită prin difuzarea predicilor liderului spiritual al Frăției Musulmane, Yusuf al-Qaradawi, în care acesta îl laudă pe Hitler, descrie Holocaustul ca fiind o „pedeapsă divină“ și Îi cere lui Allah să „ia această grupare opresoare, evreiască, sionistă și să îi omoare, până la ultimul dintre ei.“

„Deși respectarea dreptului la liberă exprimare are o importanță fundamentală, această cerință nu este absolută, restricții privind dreptul respectiv fiind permise în conformitate cu legislația internațională pentru protecția securității naționale și a ordinii publice“, a declarat domnul Gargash în scrisoarea pe care a trimis-o.

„Libertatea de exprimare nu poate fi folosită pentru a justifica și a apăra promovarea discursurilor extremiste,“ se menționează în scrisoare.

Ministrul din EAU a reamintit de Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr. 1624 (2005). Această rezoluție istorică se concentrează asupra mesajelor care adesea preced acte de terorism și a cerut statelor membre să interzică și să prevină incitarea la comiterea de acte teroriste.

Scrisoarea face referire la Declarația comună privind libertatea de expresie și combaterea extremismului violent, adoptată de raportorul special și de mai multe organisme regionale din domeniul drepturilor omului.

Declarația recunoaște faptul că statele pot restricționa știri al căror scop este să incite la violență iminentă, existând o legătură directă și imediată între știrea respectivă și probabilitatea sau apariția unor astfel de violențe.

În acest sens, scrisoarea precizează că știrile Al-Jazeera au trecut, în mod repetat, de pragul instigării la ostilitate, la violență și discriminare, enumerând mai multe situații în acest sens.

 

De exemplu, la 18 februarie 2008, ca urmare a republicării unei caricaturi blasfemiatoare, Al-Jazeera TV a difuzat un discurs al purtătorului de cuvânt al brigăzilor Salah al-Din din Gaza, în care acesta cerea musulmanilor să „dea foc birourilor ziarelor care aduce ofensă Profetului nostru, și să îi bombardeze, astfel încât să se vadă cum zboară părți din corpul lor.”

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
  Scrisoarea a subliniat faptul că Al-Jazeera a promovat violența antisemită prin difuzarea predicilor liderului spiritual al Frăției Musulmane, Yusuf al-Qaradawi, în care acesta îl laudă pe Hitler, descrie Holocaustul ca fiind o „pedeapsă divină“ și Îi cere lui Allah să „ia această grupare opresoare, evreiască, sionistă și să îi...

Preluat de la EVZ