loading…

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a alocat pentru acest an un buget de 1,2 mil. euro pentru plata succesiunilor derulate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, care urmărește cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023.

Peste 21.000 de români își pot face succesiunea gratuit în acest an, potrivit calculelor agenției.

În 2016, ANCPI a semnat un protocol de colaborare cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni în vederea plății onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moștenitor, a certificatelor de moștenitor suplimentar, a certificatelor de legatar și a certificatelor de vacanță succesorală, dacă acestea sunt derulate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

ANCPI a anunțat că, pentru anul 2017, a alocat circa 96,1 mil. euro pentru înregistrarea gratuită a unui număr maxim de 7.372.500 de imobile în cadrul PNCCF. În acest buget intră și sumele decontate notarilor pentru eliberarea certificatelor de moștenitor, transmite capital.ro.

Demarat la finalul anului 2015, PNCCF a condus până acum la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru circa 9,9 milioane de imobile (construcții și terenuri), echivalentul a 24,77% din cele 40 de milioane de imobile estimate la nivel național. Trebuie spus că majoritatea imobilelor au fost cadastrate înainte de înființarea programului și au fost introduse în sistemul informatic imediat, numărul proprietăților introduse direct în sistem fiind de 451.872 de imobile, din care 373.600 de proprietăți doar în 2016 și 2017.

„În 2017, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară se angajează să depășească cifra de un milion de imobile înscrise în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, ca urmare a procesului de înregistrare sistematică”, a declarat Radu-Codruț Ștefănescu, directorul general al ANCPI.

Majoritatea imobilelor rămase de cadastrat sunt terenuri agricole, în contextul în care abia 19,7% din suprafața agricolă a țării a fost înscrisă până acum.

Primăriile pot solicita, începând din vara anului trecut, finanțare pentru realizarea gratuită a cadastrului general. În acest scop, fiecare localitate va putea primi în acest an până la 150.000 lei, cu 15.000 de lei în plus față de suma alocată în 2016.

Data limită până la care primarii pot încheia contracte de finațare cu oficiile de cadastru pentru a primi banii este 24 iulie. Pasul următor este încheierea contractelor dintre primării și firmele autorizate să execute lucrări de cadastru.

http://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2017/07/romanii-isi-pot-face-gratuit-succesiunea-in-acest-an-40040.jpghttp://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2017/07/romanii-isi-pot-face-gratuit-succesiunea-in-acest-an-40040-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv