Maryam Mirzakhani este prima femeie dintre toţi cei 56 de câştigători anteriori ai premiului decerant încă din 1936 și s-a stins din viața la doar 40 de ani.  Ea născut la Teheran şi a trăit acolo până când şi-a început doctoratul la Universitatea Harvard. Când era adolescentă voia să devină scriitoare, dar pe parcurs a descoperit fascinația pentru matematică. 

Ea era căsătorită cu cehul Jan Vondrák, un specialist de informatică teoretică care lucrează la centrul de cercetare IBM la Almaden și aveau doi copiii. 

Medalia Fields este cel mai prestigios premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică, echivalentul Premiului Nobel, care nu se acordă matematicienilor. Poartă numele matematicianului canadian John Charles Fields, care l-a inițiat. Turnată din aur 14k., medalia este însoțită de un premiu de 15.000 dolari canadieni (C$), adică ceva mai mult de 10.000 de euro. 

Decernat pentru prima dată în 1936, după al Doilea Război Mondial (mai exact din 1950), premiul este acordat unui număr de maximum patru matematicieni care nu au împlinit vârsta de 40 de ani la 1 ianuarie al anului decernării, din patru în patru ani, la fiecare ediție a Congresului Internațional de Matematică (ICM), ca o recunoaștere a întregii activități stiințifice a celor mai dotați tineri matemeticieni din lume, spre deosebire de premiul Nobel, care se conferă pentru o anumită realizare științifică deschizătoare de drumuri. 

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Maryam Mirzakhani este prima femeie dintre toţi cei 56 de câştigători anteriori ai premiului decerant încă din 1936 și s-a stins din viața la doar 40 de ani.  Ea născut la Teheran şi a trăit acolo până când şi-a început doctoratul la Universitatea Harvard. Când era adolescentă voia să...

Preluat de la EVZ