La Cauaceu, județul Bihor, un bihorean curajos, Călin nistor a investit într-o fermă de măgărițe. Laptele este muls în condiții de igienă maximă și ulterior este vândut la farmaciile  din județ, informează EBihoreanulo.ro

Un litru de lapte este produs de două măgărițe și costă 120 de lei. Laptele este vândut la farmacii și ameliorează o serie de boli cum ar fi tusa măgărească. Animalele sunt pretențioase și nu pot fi mulse decât trei luni pe an. “O măgăriţă bine îngrijită dă în medie o jumătate de litru de lapte pe zi şi poate fi mulsă doar trei luni pe an”, spune unul dintre proprietarii afacerii, Călin Nistor.

Specialiștii susțin că laptele de măgăriță este similar, în proporție de 97 la sută, cu cel matern, conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât laptele de vacă, de 4 ori mai mult fier, un număr mare de vitamine, minerale, proteine şi nu mai puţin de 4 tipuri de antibiotice şi bactericizi naturali. Astfel, poate fi folosit în tratamentul alergiilor, în alimentaţia sugarilor sau a persoanelor cu intoleranţă la lactoză. “Călin, asociatul meu, mi-a spus: “Îţi dai seama câţi oameni am putea ajuta? Hai să înfiinţăm o fermă!”. Prima dată am zis “Nu”, dar până la urmă m-a convins”.

Ferma de la Cauaceu reuneşte 6 rase, de la măgăriţe româneşti, cu cruce pe spate, la asine andaluze, albe ca laptele. Preţul unei femele începe de la 700 lei, dar în ţară sunt pe cale de dispariţie. “Mai sunt doar câteva sute de exemplare. Oamenii nu mai ţin măgari, că n-au ce face cu ei. Odată am cumpărat o măgăriţă de la un cioban care a dat şaua de pe ea şi mi-a zis că o vinde fiindcă îşi ia jeep… Sunt animale blânde, inteligente şi foarte încăpăţânate. Am avut o măgăriţă care n-a vrut să intre la muls. Patru bărbaţi n-am putut-o urni. După ce am lăsat-o în pace, a dat o tură prin curte şi a intrat singură”, spune Călin.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
La Cauaceu, județul Bihor, un bihorean curajos, Călin nistor a investit într-o fermă de măgărițe. Laptele este muls în condiții de igienă maximă și ulterior este vândut la farmaciile  din județ, informează EBihoreanulo.roUn litru de lapte este produs de două măgărițe și costă 120 de lei. Laptele este vândut...

Preluat de la EVZ