”Dacă aș fi  putut, aș fi făcut un monument mai mare, cu adresele unde  au trait, pentru că ei sunt copii din Paris și Parisul  trebuie să onoreze memoria lor, în aceeași locație, în care au suferit atât de mult,“ a afirmat Serge Klarsfeld, într-un interviu acordat  jurnaliștilor de la AFP.com.

Acesta  avea șase ani când tatăl său, arestat la Nisa, în 1943, a fost deportat la Auschwitz. El și-a dedicat viața, scriind istoria Holocaustului în Franța și în  a-i aduce pe  criminalii naziști în fața justiției, împreună cu soția lui Beate.

Între 16 și 17 iulie 1942,  aproximativ 13.152 bărbați și femei, inclusiv 4.115 de copii evrei au fost arestați la ordinele guvernului francez de către  poliție și jandarmi. Familii întregi au fost aduse în  tabăra de la Drancy.

Pentru Serge Klarsfeld, deportarea și încolonarea copiilor evrei de la  Vel d’Hiv, este „crima cea mai senzațională de la Noaptea  Sfântului  Bartolomeu din  1572, și este comparabilă  cu  „Zilele Comunei“ din Paris  1871, deși în acest caz ”copiii nu au fost uciși”.

”Este o crimă  când mii de copii au fost dați ocupanților naziști, separându-I de părinții lor a Regimului de la Vichy, o complicitate îmotriva umanității”, a adăugat Serge Klarsfeld.

Potrivit acestuia, naziștii au solicitat initial 40 000 de evrei iar liderii de la Vichy le ar fi putut oferi 100000 dar biserica și protestele populației civile i-a împiedicat.

În total, 76.000 de evrei, inclusiv 11.000 de copii, au fost deportați din Franța de oficialii de la Vichy iar  2.500 au supraviețuit.

Președintele Emmanuel Macron și prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, vor participa la comemorarea care va avea  loc în cadrul Zilei Naționale, în memoria victimelor crimelor rasiste săvârșite de oficialii  statului  francez în timpul regimului de la Vichy.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
”Dacă aș fi  putut, aș fi făcut un monument mai mare, cu adresele unde  au trait, pentru că ei sunt copii din Paris și Parisul  trebuie să onoreze memoria lor, în aceeași locație, în care au suferit atât de mult,“ a afirmat Serge Klarsfeld, într-un interviu acordat  jurnaliștilor de...

Preluat de la EVZ