În același timp, PiS a propus o lege care va forța retragerea sau pensionarea tuturor judecătorilor Curții Supreme și va oferi ministrului Justiției dreptul de a decide ce judecători pot rămâne în rolurile actuale.

Criticii spun că aceste măsuri vor deschide calea pentru ca puterea executivă a Poloniei să preia complet controlul justiției.

Decizia parlamentarilor este în consens cu eforturile anterioare ale PiS, care a venit la putere în 2015, de a submina echilibrul puterilor în stat, spune opoziția, conform Politico. eu.

„Tribunalele, în opinia noastră, sunt bastioane ale post-comuniștilor în Polonia”, a spus Jarosław Kaczyński, președintele PiS și liderul de facto al Poloniei, într-un interviu recent acordat pentru portalul Onet.

„Curtea Supremă protejează oamenii care au deservit fostul regim”, a spus el, adăugând că sistemul judiciar este „controlat de oameni de stânga și subordonat forțelor străine”.

Judecătorii în Polonia sunt selectați de către Consiliul Național Judiciar (KRS), format din avocați seniori, aleși de asociațiile profesionale, care propune judecători, ce depun apoi jurământul în fața președintelui. Potrivit noilor reguli, Parlamentul va nominaliza membri KRS, oferind partidului de la putere control indirect total asupra numirii judecătorilor.

Observatorii consideră că noile legi vor face ca judecătorii să nu poată lua decizii care să contravină intereselor partidului de guvernământ.

De pildă, luna trecută, Curtea Supremă a decis că grațierea unui oficial senior al PiS, Mariusz Kamiński, acordată de către președinte, este ilegală. Cu toate acestea, guvernul a ignorat hotărârea curții și Kamiński continuă să fie ministru polonez pentru serviciile secrete.

O altă lege a fost adoptată miercuri, prin care se va permite ministrului Justiției să nominalizeze președinții Curților regionale și de apel, luând această responsabilitate din mâna asociațiilor judecătorilor. PiS a finalizat deja, de facto, preluarea Curții Constituționale, sub „aripa” sa, la începutul acestui an.

„Adoptarea noilor legi vor rămâne în istorie ca „miercurea neagră” a acestei țări”, a spus Małgorzata Gersdorf, președinta Curții Supreme, în declarații făcute jurnaliștilor, joi.

„Vedem o mare amenințare privind subordonarea de facto a sistemului judiciar celui executiv din Polonia. Este periculos pentru sistemul democratic”, a adăugat ea, precizând că scurtarea mandatului de 6 ani, la conducerea Curții Supreme, este neconstituțională.

Decizia Parlamentului polonez a fost întâmpinată cu îngrijorare de instituțiile internaționale, care și-au exprimat deja întrebările legate de alte decizii controversate ale partidului de guvernământ din Varșovia, care ar dori să centralizeze puterea în mâinile sale.

„Regret adoptarea noii legi a Consiliului Național Judiciar în Polonia, în ciuda sfaturilor contrare. Este un regres major pentru independența justiției”, a scris pe Twitter Nils Muiznieks, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
În același timp, PiS a propus o lege care va forța retragerea sau pensionarea tuturor judecătorilor Curții Supreme și va oferi ministrului Justiției dreptul de a decide ce judecători pot rămâne în rolurile actuale.Criticii spun că aceste măsuri vor deschide calea pentru ca puterea executivă a Poloniei să preia...

Preluat de la EVZ