În fața a trei judecători de la Camera de Apel a Curții Supreme a Federației Ruse, avocații Martorilor lui Iehova vor susține pledoariile finale în recursul împotriva deciziei Curții de a desființa cultul pe întreg teritoriul Rusiei, considerându-l extremist.

Decizia de desființare a fost luată pe 20 aprilie a.c., fiind prima de acest gen de după dispariția sovietelor.

Desființarea unei religii prin sentință

De pe siteul oficial al mișcării creștine am selectat o descriere a sentinței din aprilie: ” La 20 aprilie 2017, în pofida criticilor comunității internaționale, Curtea Supremă a Rusiei a decis să incrimineze activitatea Martorilor lui Iehova din Rusia. Judecătorul Iuri Grigorievici Ivanenko de la Curtea Supremă s-a pronunțat în favoarea cererii Ministerului Justiției ‘dizolvând organizația religioasă (Centrul Administrativ al Martorilor lui Iehova din Rusia) și organizațiile religioase locale ce aparțin structurii acesteia și trecând în patrimoniul Federației Ruse toate bunurile organizației dizolvate’.

Judecătorul Ivanenko a adăugat că decizia va fi pusă în executare imediat și, prin urmare, toate activitățile desfășurate de persoanele juridice ale Martorilor lui Iehova de pe teritoriul Rusiei vor înceta. Deși Martorii vor ataca decizia la Camera de Apel a Curții Supreme, în prezent, închinarea lor este practic interzisă.”

Este un război ruso-american?

”Martorii lui Iehova” se consideră o organizație creștină, apărută în Statele Unite ale Americii, în anul 1870. Primul grup de ”Studenți ai Bibliei”, cum le place să li se spună, a apărut în Pittsburg, în jurul lui Charles Taze Russell. Și acum Corpul de Guvernare al regatelor lui Dumnezeu din întreaga lume este în Brooklyn, SUA. Cultul numără aproape 8,5 milioane de adepți, dintre care peste 40.000 sunt în România

Martorii lui Iehova au mult divergențe cu statele în care acționează, principalul motiv de dispută fiind acela că nu acceptă transfuziile de sânge, preferând chiar moartea în locul ajutorului medical de acest fel. Și în România a fost un astfel de caz, cercetat de Parchetul din Suceava. O familie a fost anchetată pentru că nu a permis fiicei sale o transfuzie de sânge, după un accident rutier. Părinții au fost scoși de sub urmărirea penală, medicii stabilind că tânăra murea oricum.

Din datele mele, în afară de Rusia, organizația are probleme de legalitate doar în Egipt și în Kazahstan, în ultima problemele apărând după ce Rusia a intterzis practicarea acestui cult.

În SUA, influența organizației este atât de mare încât s-a ajuns ca nenumărate spitale de pe teritoiul Americii să adopte și tehnici de tratare fără transfuzii de sânge. Din punct de vedere financiar, Martorii sunt una dintre principalele ”exportatoare” de capital destinat misionarismului.

Cum a început totul

În 14 iunie 2016, poliția rusă a descins la sediul Martorilor lui Iehova din Orel. S-a spus oficial că au fost găsite maateriale extremiste sau manifeste care îndemnau la dezordine socială. Imaginile surprinse pe camerele de supraveghere ale centrului arată că unele probe ar fi fost plantate de polițiști.

Pornind de la această acțiune. Ministerul Justiției din Rusia a construit cazul care a ajuns la Curtea Supremă și a dus la desființarea organizației centrale din Sankt Petersbug.

Mai jos redau o listă a acțiunilor care, potrivit oficialilor cultului, au vizat Martorii lui Iehova:

  • La 25 mai, poliția a efectuat o descindere la locul în care Martorii lui Iehova din Orel țineau un serviciu religios. Polițiștii l-au arestat pe Dennis Christensen, cetățean danez și bătrân în congregația Orel. Dl Christensen este ținut în arest preventiv până în 23 iulie, timp în care procurorul încearcă să construiască un caz pentru a-l acuza de desfășurare de „activități extremiste”. Dacă va fi găsit vinovat, dl Christensen riscă o pedeapsă cu închisoarea, de 6 până la 10 ani.

Avertismente oficiale date organizațiilor religioase locale

  • La 4 mai, Parchetul de pe lângă Judecătoria Krimsk i-a trimis un avertisment președintelui organizației religioase din Krimsk, în care preciza că președintelui și celorlalți membri ce alcătuiesc persoana juridică li se poate deschide un dosar de natură penală și administrativă pentru că țin servicii religioase.
  • De când a fost pronunțată decizia Curții Supreme, alte cinci persoane juridice au primit avertismente similare.

Descinderi ale poliției la locul de desfășurare a unor servicii religioase

  • La 22 aprilie, poliția a pătruns în locașul de închinare al Martorilor din Djankoi, Republica Crimeea, la sfârșitul unui serviciu religios. Polițiștii au susținut insistent că, după decizia Curții Supreme, Martorii nu mai au dreptul să se întrunească în vederea închinării. După ce au efectuat o percheziție, au pus sigiliu pe clădire ca să împiedice folosirea acesteia pentru întruniri religioase.
  • După decizia Curții Supreme s-au înregistrat alte cinci cazuri în care poliția a întrerupt serviciul religios ținut de Martori, unul fiind ținut într-o casă particulară.

VIDEO: https://www.jw.org/finder?wtlocale=M&docid=702017135&srcid=share

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/martorii-descindere.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/martorii-descindere-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
În fața a trei judecători de la Camera de Apel a Curții Supreme a Federației Ruse, avocații Martorilor lui Iehova vor susține pledoariile finale în recursul împotriva deciziei Curții de a desființa cultul pe întreg teritoriul Rusiei, considerându-l extremist. Decizia de desființare a fost luată pe 20 aprilie a.c., fiind...

Preluat de la EVZ