Maryam Mirzakhani a fost prima și singura femeie care a câștigat prestigioasa medalie Fields în matematică. Ea suferea de cancer la sân și a murit, sâmbătă, la vârsta de 40 de ani, după cum a anunțat universitatea, citată de The Guardian, fără a dezvălui unde a murit Maryam.

În 2014, Mirzakhani a fost unul dintre cei patru câștigători al Medaliei Fields, care este oferită o dată la patru ani, și care este considerată pentru matematică echivalentul Premiului Nobel.

A fost nominalizată pentru munca sa în gemometrie complexă și sisteme dinamice.

„Mirzakhani se specializase în matematici teoretice, care sunt  limbi străine pentru cei dinafara lumii matematicii: module matematice, teoria Teichmüller, geometrie hiperbolică, teoria ergodică și geometrie simplectică”, se preciza în anunțul de presă al Universității Stanford.

Comunicatul vorbea despre fascinația lui Mirzakhani de a descrie geometria și complexitatea dinamică a sferelor și a suprafețelor curbate, chiar și a amibelor – în cât mai multe detalii posibile. Munca ei avea implicații în domenii diverse, de la criptografie până la fizica teoretică și nașterea Universului.

Mirzakhani s-a născut la Teheran și a studiat la Universitățile Stanford și Harvard.A devenit profesor de matematică la Stanford în 2008. 

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a dat publicității o declarație în care o laudă pe Mirzakhani. „Plecarea dureroasă a lui Maryam Mirzakhani, matamaticianul iranian de renume mondial, este sfâșietoare”, a spus Rouhani într-un mesaj redat de Teheran Times.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat, la rândul său,  că moartea omului de știință a îndurerat toți iranienii. „Vestea morții tinerei iranience geniale, profesoara de matematică Maryam Mirzakhani, a adus tristețe mie și tuturor iranienilor, care sunt mândri de cercetătorii lor distinși și eminenți”, a scris, în Farsi, Zarif pe contul de Instagram.

La început, Mirzakhani visa să devină scriitoare, dar apoi și-a schimbat opțiunea spre matematică. Când lucra, făcea desene pe hârtie și scria formule pe marginea desenelor, spunându-i fiicei sale că acestea sunt „picturi”.

Mai demult, Mirzakhani și-a descris munca: „este ca și când ai fi pierdut în junglă, încerci să folosești toate cunoștințele pe care le ai, pentru a descoperi noi trucuri și cu puțin noroc poți  găsi o cale de evadare”.

Președintele Stanford,Marc Tessier-Lavigne, a declarat că Mirzakhani era un teoretician excepțional, care a avut contribuții esențiale în domeniu și a inspirat mii de femei să urmeze o carieră în matematică și știință.

Mirzakhani era căsătorită cu Jan Vondrák și avea o fiică, Anahita.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Maryam Mirzakhani a fost prima și singura femeie care a câștigat prestigioasa medalie Fields în matematică. Ea suferea de cancer la sân și a murit, sâmbătă, la vârsta de 40 de ani, după cum a anunțat universitatea, citată de The Guardian, fără a dezvălui unde a murit Maryam.În 2014,...

Preluat de la EVZ