Aceasta este prima rundă de negocieri dedicată exclusiv stabilirii termenilor ieşirii UK din UE.

Negociatorii au ca obiectiv stabilirea drepturilor pe care le vor avea cetăţenii europeni în Marea Britanie şi cei britanici în UE, convenirea un acord pe tema obligaţiilor financiare ale Londrei şi ale Bruxellesului după ieşirea britanicilor din blocul comunitar și evitarea impunerii unei frontiere „stricte” la granița UK cu Irlanda de Nord.

Chestiunea cea mai controversată este acordul financiar. Șeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, a declarat săptămâna trecută că Bruxelles-ul visează dacă îşi închipuie că Marea Britanie va plăti 100 de miliarde de euro, o datorie pe care o are Londra față de UE.

Deschiderea lucrărilor va fi făcută de negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier și de omologul său  britanic, David Davis, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles.

Obiectivul UE este ca negocierile să se încheie în toamna anului viitor, pentru ca toate părţile să poată ratifica acordul înainte de 29 martie 2019, dată care ar respecta termenul de doi ani prevăzut de tratatele europene pentru ieşirea unui stat membru din blocul comunitar.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Aceasta este prima rundă de negocieri dedicată exclusiv stabilirii termenilor ieşirii UK din UE.Negociatorii au ca obiectiv stabilirea drepturilor pe care le vor avea cetăţenii europeni în Marea Britanie şi cei britanici în UE, convenirea un acord pe tema obligaţiilor financiare ale Londrei şi ale Bruxellesului după ieşirea britanicilor din blocul comunitar și...

Preluat de la EVZ