O adevărată provocare rusească este considerată încercarea vicepremierului Dmitri Rogozin de a survola spațiul aerian al României, în condițiile în care oficialul rus știa că are interdicție în Uniunea Europeană, după anexarea peninsulei Crimeea. Surse militare și din MAE au dezvăluit, pentru EVZ, că autoritățile române aveau informații potrivit cărora, la capătul călătoriei sale, la Tiraspol, oficialul rus urma să fie medaliat de autoritățile autoproclamatei republici Transnistria și urma să facă propagandă împotriva României. De altfel, autoritățile de la Chișinău a cerut, în repetate rânduri omologilor de la Moscova să evite participarea la manifestările organizate de oficialii de la Tiraspol, cu ocazia sărbătoririi  „celei de-a 25-a aniversări a operaţiunii de menţinere a păcii de pe Nistru”.

Cu toate acestea, o întreagă delegație rusescă a fost oprită, la Chișinău, în timp ce se îndrepta spre Transnistria. Printre cei cărora nu le-a fost permisă intrarea pe teritoriul Moldovei se numără artiștii Dmitri Dunaev, Liaisan Mingazova, Lidia Muzaleva, Irina Maslova, precum şi Eroul Uniunii Sovietice, Vladimir Gasoian. Aceştia urmau să ajungă în Transnistria la festivităţile prilejuite de aniversarea a 25-a de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Cînd au ieşit din avion, poliţiştii de frontieră moldoveni i-au escortat cu o maşină la Serviciul de securitate al Aeroportului Chişinău, iar după verificări li s-a interzis să intre în Moldova pentru că “pentru că nu au putut explica scopul vizitei în ţară”, transmite noi.md. La fel s-a întâmplat şi cu deputatul rus din partea PLRD, Pavel Şperov, care a fost nevoit să facă cale întoarsă cu următoarea cursă spre Moscova.

A luptat alături de separatiști

Actualul vicepremier al Rusiei Dmitri Rogozin a luptat de partea separatiștilor în războiul din Transnistria din 1992. O recunoaște chiar politicianul rus în cartea sa, „Vrag Naroda”, publicată în 2006, în care îi numește fasciști pe moldovenii și românii care au luptat împotriva separatiștilor proruși, transmite publika.md.

Dmitri Rogozin povestește în cartea sa că a ajuns pentru prima dată în Transnistria în mai 1992. Ulterior, acesta s-a întors la Moscova și a adunat militari dornici să participe la războiul de la Nistru. În iunie, acesta s-a întors cu un detașament de voluntari ruși și ucraineni pe traseul Dubăsari-Râbnița.

Acolo, a făcut cunoștință cu generalul Aleksandr Lebed, comandantul armatei a 14, care potrivit lui, a avut un rol crucial în războiul de la Nistru.  Rogozin i-a calificat pe separatiștii proruși din stânga Nistrului drept un popor glorios și acuză țările lumii că nu recunosc Republica Moldovenească Nistreană, privând astfel oamenii care trăiesc acolo de dreptul la autodeterminare. Dmitrii Rogozin cere însă ca regiunea separatistă să revină fără întârziere în componența Rusiei. Pentru această carte, oficialul rus a fost numit fascist de către mai mulți jurnaliști din țara sa.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
O adevărată provocare rusească este considerată încercarea vicepremierului Dmitri Rogozin de a survola spațiul aerian al României, în condițiile în care oficialul rus știa că are interdicție în Uniunea Europeană, după anexarea peninsulei Crimeea. Surse militare și din MAE au dezvăluit, pentru EVZ, că autoritățile române aveau informații potrivit...

Preluat de la EVZ