Cu victime și violențe au fost alegerile de duminică din Venezuela pentru o nouă Adunare Constituantă. Prezenţă a fost slabă la urne, transmit agenţiile internaţionale de presă. În total, procuratura generală a înregistrat sâmbătă şi duminică nouă morţi.

 

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a declarat că este vorba despre “un pas spre dictatură” şi că Statele Unite nu vor accepta un guvern nelegitim la Caracas. Ea a formulat în reţeaua Twitter prima reacţie oficială a Washingtonului, în care afirmă că alegerile sunt o “fraudă” a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro şi că “poporul şi democraţia din Venezuela vor învinge”, relatează Agerpres.

 

Opoziţia venezueleană a boicotat scrutinul şi a refuzat să desemneze candidaţi pentru Adunarea Constituantă, pe care o consideră o modalitate de consolidare a puterii preşedintelui Nicolas Maduro. Potrivit opoziţiei, la orele 19 prezenţa la urne a fost doar 9%. În urmă cu două săptămâni, la un referendum neoficial împotriva alegerii unui nou organ legislativ, au votat 7,6 milioane din cei aproximativ 19,8 milioane de alegători. Dintre aceştia, 19,5 milioane sunt înregistraţi, iar 2,8 milioane sunt angajaţi ai statului; unii dintre bugetari au afirmat că au fost ameninţaţi cu concedierea dacă nu se prezintă la vot.

 

Noua Adunare Constituantă cu 545 de membri ar urma să înlocuiască pe termen nedefinit actualul Parlament, singura instituţie a statului dominată de opoziţie. Opozanţii se tem că procesul de înlocuire a Constituţiei din 1999 i-ar putea permite lui Maduro să evite organizarea de alegeri prezidenţiale în 2018, conform calendarului electoral în vigoare.

 

Un candidat a fost ucis în locuinţa sa sâmbătă noaptea, în sud-estul ţării, înainte de deschiderea urnelor, a anunţat parchetul. Mai multe persoane au pătruns în locuinţa din Ciudad Bolivar a lui Jose Pelix Pineda, un avocat în vârstă de 39 de ani, şi l-au împuşcat. Un alt candidat, Jose Luis Rivas, a fost asasinat, tot cu focuri de armă, pe 10 iulie, în timpul campaniei electorale, la Maracay, în nordul Venezuelei.

 

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Cu victime și violențe au fost alegerile de duminică din Venezuela pentru o nouă Adunare Constituantă. Prezenţă a fost slabă la urne, transmit agenţiile internaţionale de presă. În total, procuratura generală a înregistrat sâmbătă şi duminică nouă morţi.   Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a declarat că este vorba despre...

Preluat de la EVZ