În cadrul emisiunii România TV EXCLUSIV, Ministerul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a lămurit din ultimele zvonuri și informații legate de schimbările din zona legislației muncii și a salarizării.


Referitor la valul de pensionări din sistemul de interne, Vasilescu a spus, „La cum arată OUG, or să vadă toți că este mai bine să rămână în sistem, anul viitor cresc salariile bugetarilor cu 25%, dacă ies acum la pensie ies cu salariul pe care îl au în prezent. Mulți preferă să se pensioneze tineri ca ulterior să lucreze tot la stat, pe bază de contract, poate ar fi bine să schimbăm treaba asta. Se va da un act normativ în urma unei analize în acest sens. Cei care au depus deja dosarele s-ar putea să regrete, proiectul de OUG vizează schimbările începând cu data de 15 septembrie.”


Referitor la schimbarea vârstei de pensionare, ministrul spune că „Nu avem viața europeană care să ne permită să ieșim la pensie la 67-70 ani, pentru ca sa cotizăm toată viața la pensie pentru ca apoi să ne mai bucurăm de pensie 2-3 ani. Până în 2030 există directiva UE care ne solicită egalizarea vârstei de pensionare. Românii să stea liniștiți în această privință, sunt doar zvonuri.”


Vorbind despre modificările ce vor intra în discuție miercuri, Vasilescu spune că „Pensiile nu se mai actualizează în raport cu cei activi, ci cu rata inflației. Vom impune și o normă tranzitorie, pentru ca angajatorii să nu scadă salariile odată cu aceste OUG. Contribuțiile sociale vor fi reduse la 35%, în timp ce impozitul pe salariu va ajunge de la 16,5 la 10%. Contribuțiile vor trece de la angajator la angajat, fiind o treabă esențială pentru partea de pensii. Acum din 1000 RON de exemplu, se plătesc 26,3% parte de pensie, din care angajatul 10,5 și angajatul 15,8%. Când toți acești bani vor merge în contul angajatului, acesta va beneficia de toți banii pe care îi deține pentru depozitul de pensie.”


Întrebată despre modul în care vor fi plătite cotizațiile prin noua lege, aceasta a asigurat că, „Fizic, plata acelor taxe și cotizații se va face de angajator, acesta va reține din salarii în numele angajatului pentru a depune tot în numele angajatului contribuția. A fost o neînțelegere, practic contribuțiile vor fi plătite de angajator în numele angajatului. Ce ar însemna ca toți angajații să stea mâine la un ghișeu să contribuie. Ofer garanția că nu scad nici salariile, nici pensiile. Nu am umblat nici măcar în pensiile foarte mari.”


Despre motivele pentru a fost luată decizia plății cotizațiilor în numele angajatului, Vasilescu a spus că „Motivul pentru care mutăm contribuțiile pe angajat este că am observat ca angajatorul nu plătea de multe ori aceste contribuții, angajatul descoperind aceste lucruri de cele mai multe ori la pensionare sau la medic, constatând ca nu au totul plătit. Am mai observat contracte pe 2 ore, în care angajatul lucra 8 sau 12 ore, din această cauză am obligat angajatorii să plătească orice contract pentru salariul minim pe economie. Angajatorii au obligația legală să respecte noile reguli, altfel este vorba de cazuri penale.”


rootstireaActualitate/EsentialPolitica
În cadrul emisiunii România TV EXCLUSIV, Ministerul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a lămurit din ultimele zvonuri și informații legate de schimbările din zona legislației muncii și a salarizării. Referitor la valul de pensionări din sistemul de interne, Vasilescu a spus, „La cum arată OUG, or să vadă toți că este...

Preluat de la EVZ