Anunțul survine la o zi după ce organizația Medici fără Frontiere (MSF) a declarat că nu mai poate folosi cel mai mare vas de care dispune, în zonă, ca urmare a “atmosferei din ce în ce mai ostile cu privire la operațiunile de salvare”.
 

În declarația respectivă, Sea Eye afirmă că a luat această decizie “cu inima grea”, dar nu are de ales, date fiind amenințările explicite ale guvernului libian la adresa ONG-urilor private.

Atmosfera este din ce în ce mai tensionată începând de joi, când marina libiană a ordonat navelor străine să nu mai intre în zona de căutare și de salvare de pe coastă, o măsură adresată în mod special organizațiilor non-guvernamentale.

“În aceste condiții, nu mai putem continua activitatea de salvare. Ar fi un act iresponsabil față de echipajele noastre”, a declarat Michael Buschheuer, fondatorul Sea Eye.
 

Italia, care a făcut față celui mai mare val de migranți către Europa, a depus eforturi pentru a limita operațiunile multinaționale de căutare și salvare ale ONG-urilor, făcându-le să semneze un nou cod de conduită. Organizația Sea Eye a declarat că va continua să monitorizeze “noua situație de securitate” din largul coastei libiene.
 

“Lăsăm în urmă o dâră de morți, în Marea Mediterană”, a avertizat Buschheuer.

La șase ani după revoluția în care a fost înlăturat dictatorul Moammar Kadhafi, Libia a devenit un punct de plecare foarte important pentru migranții care își riscă viața în încercarea de a traversa Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.(AFP)

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Anunțul survine la o zi după ce organizația Medici fără Frontiere (MSF) a declarat că nu mai poate folosi cel mai mare vas de care dispune, în zonă, ca urmare a 'atmosferei din ce în ce mai ostile cu privire la operațiunile de salvare'.  În declarația respectivă, Sea Eye afirmă...

Preluat de la EVZ