Trump le-a spus reporterilor, vineri, că folosirea forței „este, cu siguranță o variantă posibilă pentru noi” în Venezuela, țară pe care a descris-o  ca „o harababură periculoasă”. 

„Oamenii suferă și mor. Avem multe opțiuni pentru Venezuela, inclusiv o opțiune militară, dacă este necesară”, a spus Trump.

Comentariile au atras un răspuns furios în Venezuela, unde generalul Padrino Lopez, ministrul Apărării, a promis că armata va lupta contra oricărei intervenții străine. „Ca soldat, împreună cu forțele armate, suntem în prima linie pentru a apăra interesele și suveranitatea iubitei noastre Venezuela”, a spus el, descriind amenințarea ca pe „un act de nebunie, de extremism suprem”. 

Jorge Arreaza, ministrul de Externe, a cerut venezuelenilor să se unească împotriva „agresiunii străine impertinente”. „Amenințările necugetate ale președintelui Trump vor să atragă America Latină și Caraibele într-un conflict care ar afecta permanent stabilitatea, pacea și securitatea regiunii”, a afirmat ministrul. 

SUA au impus deja sancțiuni unor oficiali guvernamentali importanți, printre care se află însuși președintele Nicolas Maduro, ca reacție la alegerile controversate pentru Adunarea Constituantă, care va rescrie Constituția în favoarea guvernului revoluționar. În ciuda acuzațiilor de fraudă electorală, adunarea a început să dea ordine peste capul Parlamentului controlat de opoziție, ceea ce a adus critici din partea altor puteri din regiune, care spun că Venezuela se îndreaptă spre dictatură. 

În contextul violențelor care au făcut mai mult de 100 de morți și acuzații de abuzuri sistematice ale forțelor de securitate, mulți se tem că țara este pe marginea prăpastiei și va ajunge la un conflict civil.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Trump le-a spus reporterilor, vineri, că folosirea forței „este, cu siguranță o variantă posibilă pentru noi” în Venezuela, țară pe care a descris-o  ca „o harababură periculoasă”.  „Oamenii suferă și mor. Avem multe opțiuni pentru Venezuela, inclusiv o opțiune militară, dacă este necesară”, a spus Trump. Comentariile au atras un...

Preluat de la EVZ