Pentagonul s-a bazat pe o serie de contractori și subcontractori pentru a furniza arme de tip sovietic și muniție în valoare de până la 1,9 miliarde euro rebelilor sirieni ce luptă împotriva rețelei teroriste Stat Islamic, pe muniție achiziționată din România fiind cheltuite aproape 32 de milioane de euro, conform unei anchete a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Printre cei care furnizează arme Pentagonului se numără atât giganți militari, cât și firme ce ar avea legături cu criminalitatea organizată.

Fabricile de arme din Balcani și Europa de Est nu pot face față cererilor SUA de furnizare a muniției. Ca răspuns, Departamentul Apărării al SUA a trebuit să apeleze la noi furnizori precum Kazakhstanul, Georgia și Ucraina pentru muniție suplimentară, în timp ce încearcă să scadă standardele în privința materialelor pe care este dispusă să le accepte, potrivit investigației Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Conform reporterilor, acest program este unul distinct față de fostul proiect al CI-ului de a arma rebelii sirieni ce luptă pentru președintele Bashar al-Assad.

Pentagonul cumpără armele furnizate sirienilor prin intermediul Comandamentului Forțelor Speciale (SOCOM), care supraveghează operațiunile speciale a tuturor serviciilor Armatei americane și Picatinny Arsenal, un foarte puțin cunoscut edificiu militar al Armatei SUA din New Jersey.

Muniția este transportată atât pe mare, cât și pe uscat din Europa către Turcia, Iordania și Kuwait. Apoi aceasta este distribuită aliaților SUA din nordul și sudul Siriei cu ajutorul avioanelor și camioanelor.

Reporterii au descoperit că SUA folosește documente legale formulate în mod vag ce ascund faptul că Siria este destinația finală a armelor, o practică despre care experții anunță că amenință eforturile globale de a combate traficul de arme și pune Guvernele din Europa de Est, ce vând arme și muniție, în pericol de a încălca legislația internațională. Alții ridică problema cine folosește de fapt armele și ce se va întâmpla cu acestea după ce SI va fi înfrânt.

Pentagonul a început această cumpărare masivă în septembrie 2015, până în mai 2017, se cheltuiseră deja peste 585 de milioane de euro pe arme de tip AK-47, grenade propulsate de rachetă și lansatoare, obuziere, alte arme și muniție.

Peste 752 milioane de euro au fost contractate să fie cheltuite până în 2020 și aproape 500 milioane de euro au fost repartizate să fie cheltuite de Administrația Donald Trump. Totalul cheltuielilor pe care Pentagonul intenționează să le cheltuiască pe muniția aliaților sirieni ajunge astfel până la 1,9 miliarde euro.

Conform ultimelor informații disponibile în privința acestui subiect, până în mai 2017, SOCOM va fi achiziționat arme și muniție în valoare de aproape 200 milioane euro din Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Kazakhstan, Polonia, România, Serbia și Ucraina. Comparativ cu perioada de început a acestui program, când cheltuielile sale pe muniție din Blocul Estic erau neglijabile.

Fabricile din Serbia și-au crescut drastic producția. În timp ce cererea pentru armele de tip sovietic crește, competiția devine strânsă. SUA apela în mod tradițional la România și Bulgaria pentru armament ce nu erau standard, creșterea cererilor a forțat însă contractorii să apeleze și la alte state precum Cehia, Bosnia Herțegovina, Serbia, Ucraina, Georgia, Polonia, Kazakhstan, Afganistan, Croația.

http://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2017/09/pentagonul-cheltuieste-pana-la-1-9-miliarde-de-euro-pentru-inarmarea-rebelilor-sirieni-occrp-42153.jpghttp://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2017/09/pentagonul-cheltuieste-pana-la-1-9-miliarde-de-euro-pentru-inarmarea-rebelilor-sirieni-occrp-42153-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv