E un document interesant și pentru că deja a început dezbaterea – ca și în cazul OUG 13 – dacă procurorii pot ancheta adoptarea unui act normativ de către puterea executivă.

Citește HG 943 din 27 noiembrie 2013 AICI

Aici lucrurile sunt departe de a fi tranșate și probabil ăsta este motivul pentru care nu sunt învinuiți cei care au adoptat HG, ci inițiatorii și tehnicienii care au pus-o în aplicare. Publicarea documentelor – despre care toată lumea vorbește fără să le știe – nu e menită să facă lumină, nici juridică, nici politică, ci doar să adunăm date pentru momentul când vom emite analize.

 

 

Mărturisesc, nu dau atenție hotărârilor de acest gen când sunt adoptate, pentru că în fiecare săptămână apar astfel de acte normative care trec active sau imobile de la o structură la alta. Cea care stârnește acum un scandal e din noiembrie 2013.

E vorba de Hotărârea de Guvern 943, adoptată de Cabinetul Victor Ponta pe 27 noiembrie 2013. Surprinzător, la semnături apar și miniștrii Daniel Chițoiu și Robert Cazanciuc, dar explicația este că ei s-au opus – ca miniștrii ai Finanțelor, respectiv, Justiției – la forma inițială a HG, prin care lacul Belina trebuia trecut direct de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman. Potrivit comunicatului DNA, trecerea nu s-a mai făcut direct, ci a fost nevoie de încă o hotărâre, 848/2013, din 6 noiembrie 2013, prin care s-a mandatat Administraţia Naţională „Apele Române”, să înscrie în cartea funciară dreptul de proprietate al statului asupra bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Iată textul din nota de fundamentare a HG 848/2013 care face referire la Lacul Belina: ” De asemenea, pentru bunurile imobile “bh Dunărea insula Belina DAAV” (MF 106257) şi „bh Dunăre braţ Pavel” (MF 106258) se impune schimbarea codului de clasificaţie din 8.03.01 aferent “Apelor de suprafaţă cu albiile lor minore cu lungimi mai mari de 5 km şi cu bazine hidrografice ce depăşesc suprafaţa de 10 kmp”, cum este menţionat în prezent în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în codul de clasificaţie 8.03.02 corespunzător “Insulelor, braţelor şi ostroavelor aferente apelor de suprafaţă”, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1718/2011 pentru aprobarea precizărilor privind întocmirea şi actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Totodată, corelat cu schimbarea codurilor de clasificaţie pentru cele două bunuri imobile menţionate anterior se corectează denumirile acestora prin eliminarea sintagmei “bh Dunăre” luând în considerare faptul că bunul imobil “B.H. Dunăre” din judeţul Teleorman figurează separat în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006, cu modificările și completările ulterioare, la numărul MF 63765 “BH Dunare aferent DAAV”.  ”

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
E un document interesant și pentru că deja a început dezbaterea – ca și în cazul OUG 13 – dacă procurorii pot ancheta adoptarea unui act normativ de către puterea executivă. Citește HG 943 din 27 noiembrie 2013 AICI Aici lucrurile sunt departe de a fi tranșate și probabil ăsta este motivul...

Preluat de la EVZ