O membră a echipei Inspecţiei Judiciare care a efectuat controlul activităţii la DNA, Mihaela Focică, a fost înregistrată în timp ce se plângea, în biroul şefului ei direct, inspectorul general-adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a chemat-o la ea în birou şi a făcut presiuni asupra ei să se retragă din echipa de control a IJ la DNA. Numele Laurei Codruţa Kovesi nu a fost pronunţat explicit în înregistrare, publicată pe site-ul LuJu.ro, însă din conţinutul ei şi din prerogativele pe care le are personajul la care se referă Mihaela Focică – „este suficient să mă revoce din funcţie” – rezultă este vorba despre şefa DNA.

Imixtiune clasică

„Gheorghe Stan (GS): Dar cum să aibă atâta tupeu, să te sune, să-ţi spună să te retragi din lucrare, şi să nu o semnezi? Eu asta te întreb, eu m-am dus la ea să îi spun, un dosar, eu ştiu, repartizat sau dat de ea cuiva să…?

Mihaela Focică (MF): A vrut să spună că cel mai bine ar fi să ies din chestia asta. (…) Ea a vrut să-mi spele mie creierul, ca probabil să se gândească că eu mă retrag şi o să zică „ia uite, s-a retras asta, deci înseamnă că numai astalaltă vrea”.

GS: Păi tu mi-ai spus că a zis să te retragi.

MF: Da, da, a zis că „de ce nu v-aţi retras?” Şi eu am zis: „dar cum era să mă retrag, nu aveam motiv de abţinere, de ce, der nu se fac chestii din astea, ce să fac, să fug de o răspundere? Păi, de ce m-m mai dus la Inspecţia Judiciară?” Şi ea a a zis, zice: „Să nu semnaţi”. „Păi, cum? E o lucrare pe care am făcut-o împreună şi trebuie să semnăm împreună”. (…)

GS: De ce nu m-ai sunat? Eu îţi dădeam sfatul, „nu ai ce să cauţi la ea!”

MF: (…) Da îţi dai seama că eram atât de…am fost foarte speriată. Şi când m-a chemat, mi-au tremurat picioarele. (…) Este suficient să mă suspende din funcţie. Deci, eu rămân, copilul meu rămâne pe drumuri, nu mai am bani, am rate! (…)

GS: Dar cum să te ameninţe?Dar cum să îşi permită ea st te cheme să te ameninţe? Tu, când aveai dosarul în lucru! Asta înseamnă imixtiune! Clasică!”

Schimbare de poziţie

După apariţia înregistrării în spaţiu public, inspectoarea Focică şi-a schimbat susţinerile la 180 de grade şi a depus plângere la Parchetul General împotriva conducerii IJ, pe care o acuză de şantaj. În plângere, aceasta susţine în mod contrar celor afirmate în înregistrare: nu DNA a făcut presiuni asupra ei, ci conducerea IJ.

La închiderea ediţiei, Plenul CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la pretinsele presiuni pe care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică, dar şi pentru cercetări în legătură cu înregistrarea de la IJ şi modul de comunicare a conducerii acestei instituţii cu ceilalţi inspectori.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
O membră a echipei Inspecţiei Judiciare care a efectuat controlul activităţii la DNA, Mihaela Focică, a fost înregistrată în timp ce se plângea, în biroul şefului ei direct, inspectorul general-adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a chemat-o la ea în birou şi a...

Preluat de la EVZ