Aşa-numitul ‘Minister al Securităţii’ transnistrean le recomandă locuitorilor din stânga Nistrului ‘să evite călătoriile’ pe malul drept al Nistrului între 23 şi 25 septembrie, deoarece în ‘Republica Moldova se desfăşoară acţiuni politice de protest’.

Presa ucraineană  a speculat vorbind de pregătirea unui posibil puci de către preşedintele prorus Igor Dodon împotriva guvernului de la Chişinău.

“Pe 23, 24 şi 25 septembrie, în mai multe oraşe din Republica Moldova este planificată desfăşurarea unor manifestaţii masive, care ar putea degenera în dezordini în masă’, susţine aşa-zisul minister.

Radio Chişinău aminteşte că acţiuni de protest au fost anunţate de preşedintele Igor Dodon în data de 24 septembrie, în ziua în care ar fi urmat să se desfăşoare un referendum consultativ iniţiat de el, însă invalidat de Curtea Constituţională. Acţiunile acestuia sunt susţinute de Partidul Socialiştilor (prorus). Mitingurile şi marşurile în sprijinul iniţiativelor prezidenţiale vor avea loc pe 24 septembrie în trei oraşe – la Balţi, Anenii Noi şi Cahul.

În acelaşi timp, partidele extraparlamentare proeuropene – Platforma “Demnitate şi Adevăr’ (PPDA) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) -, care au manifestat duminica trecută în faţa postului naţional de televiziune împotriva schimbării legii electorale, au anunţat că vor relua protestul tot duminică dacă guvernarea şi conducerea televiziunii nu le vor accepta revendicarea de a oferi opoziţiei o oră de emisie în direct pe săptămână.

Acţiunile de protest programate pentru 24 septembrie ‘vor fi un preludiu pentru posibila înlăturare a guvernării actuale’, a anunţat Igor Dodon la postul de televiziune rusesc NTV-Moldova, indicând că acestea vor fi organizate în întreaga republică, dar nu şi la Chişinău.

“În această zi, noi vom desfăşura acţiuni de protest împotriva guvernării actuale, împotriva coaliţiei de guvernare şi a Partidului Democrat (PD). Deocamdată, nu am decis cum vor avea loc aceste mitinguri de protest, la care se preconizează să fie adoptată o rezoluţie pe marginea chestiunilor ce au fost propuse pentru referendum. Este posibil să aibă loc mitinguri în fiecare raion sau regiune”, a spus Dodon, citat de portalul noi.md.

În acest context, directorul think tank-ului ucrainean Da Vinci AG, Anatoli Baronin, a apreciat într-o declaraţie de presă joi, citată de Unian că, în timpul apropiat, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, va încerca să răstoarne guvernul de la Chişinău, cu ajutorul forţelor proruse.

“Situaţia este similară scenariului din ianuarie 2016, când, în urma unui mesaj similar, a avut loc o încercare de a prelua controlul asupra parlamentului Republicii Moldova şi o tentativă de destabilizare a ţării”, susţine expertul ucrainean, evocând asaltul clădirii legislativului de la Chişinău de manifestanţi, în semn de protest faţă de învestirea actualului guvern moldovean, despre care se spune că s-ar afla la ordinele controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, liderul PD.

Anatoli Baronin a subliniat că organismele şi structurile abilitate ale Republicii Moldova ar trebui să acorde atenţie probabilităţii ridicate a comiterii unei lovituri de stat în favoarea preşedintelui Igor Dodon, conform Unian.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Aşa-numitul 'Minister al Securităţii' transnistrean le recomandă locuitorilor din stânga Nistrului 'să evite călătoriile' pe malul drept al Nistrului între 23 şi 25 septembrie, deoarece în 'Republica Moldova se desfăşoară acţiuni politice de protest'. Presa ucraineană  a speculat vorbind de pregătirea unui posibil puci de către preşedintele prorus Igor Dodon...

Preluat de la EVZ