Proiectul rafinăriei face parte dintr-o serie de tranzacții anunțate de Republica Islamică, ceea ce arată creșterea rolului economic al acestei țări în Siria, după ani de participare armată la conflictul sirian. Rafinăria respectivă va prelucra petrol extras din Siria.

“Această rafinărie va fi construită în cadru unui consorțiu, cu participarea Iranului, a Venezuelei și a Siriei”, a declarat directorului Institutului de Cercetare al Industriei Petrolului din Iran,domnul Zamanian citat de agenția de presă Fars.

Unitatea de prelucrare va fi construită după încheierea conflictului din Siria, a declarat Zamanian. Iranul va reabilita, de asemenea, două rafinării existente.

La mijlocul lunii septembrie, Iranul a semnat o serie de acorduri cu autoritățile de la Damasc pentru reabilitarea rețelei electrice a Siriei. A fost semnat un memorandum de înțelegere care prevede inclusiv construirea unei centrale electrice în provincia Latakia, pe coasta Mării Mediterane, cu o capacitate de 540 megawați, conform agenției de știri SANA, din Siria.

Acordul prevede și refacerea principalului centru de control al rețelei de electricitate din Damasc, conform informațiilor publicate de aceeași agenție.

Acordurile referitoare la energia electrică ar putea valora milioane de euro, potrivit presei iraniene.

De asemenea, Iranul va mai reabilita o centrală electrică de 90 de megawați din provincia Deir al-Zor, unde armata siriană și forțele aliate au făcut progrese, în ultima vreme, împotriva grupării Statul Islamic. Și acest proiect face parte din același acord.

Au fost semnate încă două contracte, inclusiv unul potrivit căruia Iranul va furniza energie electrică orașului Alep, recucerit anul trecut de către armata siriană și aliații săi. A fost o lovitură majoră pentru rebeli, la acea vreme, conform agenției SANA.

În ianuarie, guvernul iranian și o serie de entități apropiate Gărzilor Revoluționare, elita Republicii Islamice, au semnat cu autoritățile de la Damasc mai multe acorduri majore în domenii precum telecomunicații și minerit. 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Proiectul rafinăriei face parte dintr-o serie de tranzacții anunțate de Republica Islamică, ceea ce arată creșterea rolului economic al acestei țări în Siria, după ani de participare armată la conflictul sirian. Rafinăria respectivă va prelucra petrol extras din Siria. 'Această rafinărie va fi construită în cadru unui consorțiu, cu participarea Iranului,...

Preluat de la EVZ