HOROSCOP  Pe 27 septembrie s-au născut Samuel Adams, Louis Botha, Ştefan Bathory, Sir Martin Ryle, Lhasa de Sela, Meat Loaf, Avril Lavigne, Alexandru Ciucurencu, Dumitru Prunariu, Al. Papiu-Ilarian, Grigore Hagiu, Simona Halep.

 

Pe 27 septembrie, în calendarul creştin ortodox, sunt Sfinţii: Antim Ivireanul, Calistrat şi Epiharia. În “Kalendar” continuă Zilele Lupului, Berbecarii. 

 

 

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți, am făcut focul în sobă în sihăstrie și conform cu canonul meu, m-am apucat de curățenia de toamnă. Care, în mod obișnuit ține o lună, două, poate până la Crăciun. Nu datul cu aspiratorul, bătutul covoarelor, neapărat în ritm de ciuleandra, și spălatul geamurilor sunt importante, ci scuturatul de praf a carților, a discurilor, DVD-urilor și a multor obiecte mici, dar absolut necesare, care formează universul meu material, peisajul reconfortant, mesajul ”da, aici ești tu, ești în siguranță, poți să visezi cu ochii deschiși”.

 

De ce durează așa de mult curățenia de toamnă? Păi nu durează mai mult ca și curățenia de primăvară! Timpul curge altfel aici. Și dacă tot scutur de praf o carte (praful este cel mai mare dușman al cărților și al dispozitivelor electronice) atunci o și răsfoiec puțin. Ba, dacă nu mai știu despre ce este vorba, mă apuc să o mai citesc odată.

 

HOROSCOP  Astăzi am curățat discurile. Plicurile lor, vinilurile sunt bine etanșate în plastic. Încă mai am discuri de patefon și pe undeva este și o cutie de ace. Patefonul, un ”His Master’s Voice”, cel cu cățelul, nu mai știu unde a dispărut. Poate este în magazie, împachetat de tata, Dumnezeu știe.

 

Cu gândurile acestea, continuam să șterg praful de pe plicurile vinilurilor. Iată, un mexican! Nu, este un sârbo-croat, un iugoslav, pe nume Slavko Perovic. Îmbrăcat ca un mariachi cu chitara spaniolă pe umăr.

 

HOROSCOP  Prin anii 60’ muzica mexicană era la mare preț în Iugoslavia, ca și filmele, de altfel. De ce? Bună întrebare!

 

În anul 1948 mareșalul Iosip Broz Tito rupe alianța cu URSS. Da, rău de tot, gurile rele spun că tătuca Stalin a fost mai supărat decât atunci când i-a murit băiatul, în lagărul nemțesc. Slavii de sud începeau o viață nouă, cu un proiect economic, autogestiunea, unul politic, nealinierea și unul cultural, Yu-Mex. Nu puteau să importe filme și muzică din Occident sau de la americani, cultură capitalistă, și nici filmele de război rusești cu ”niemți pa ulița” nu se mai făcea să le difuzeze. O rupseseră cu rușii, vă amintiți, nu? Așa că Yu-Mex descrie un fenomen cultural și artistic fabulos: iugoslavii s-au regăsit în filmele și muzica mexicană.

 

HOROSCOP  Muzica mariachi se auzea în anii 60’ peste tot în Iugoslavia. Frumoasa muzică populară sârbă și muzica mexicană, ce combinație, la prima vedere ciudată. O combinație melodioasă dintre ritmurile și melodiile mexicane și lirica sârbo-croată. Cântăreții erau îmbrăcați în costume charro și aveau pe cap sombrero, țineau chitarele sus pe piept, tipic mariachi dar aveau nume… slave. Slavii de sud.

 

Iugoslavii importau filme mexicane pe bandă rulantă, pe atunci Mexicul producea mai mult de 80 de filme pe an. Filmele mexicane aveau două mari avantaje: erau ieftine, mult mai ieftine decât cele din Occident și aveau mereu ca temă Revoluția mexicană, cu trimitere câtre revoluția iugoslavilor.

 

HOROSCOP  Tema “Viva la Revolución” era mesajul perfect pe care Tito dorea să-l comunice țărilor din Balcani. A fost o decizie politică, dar succesul a fost colosal. Popoarele din Iugoslavia iubeau enorm muzica mariachi și filmele cu generali mexicani care făceau revoluții.

“Un Día de Vida” (“Jedan dan Zivota”) în regia lui Emilio Fernández (El Indio) a fost marele succes al anilor 50’. Fiecare al doilea iugoslav a văzut acest film. Sau, unii l-au văzut de mai multe ori…

Generații intregi de iugoslavi au considerat acest film cel mai bun pe care l-au văzut. “Las Mañanitas”, populara temă mexicană este cântată, în film, în unul dintre momentele cheie, poate cel mai emoționant.

HOROSCOP  Cântecul a devenit extrem de popular în Iugoslavia, toată lumea îl cânta, sau îl fredona, pe stradă, la radio, pe terase, în restaurante etc

“Un Día de Vida” a fost distribuit în Iugoslavia în anul 1956, în timpul înăbușirii revoluției de la Budapesta.

A fost ca un bulgăre de zăpadă care declanșează o avalanșă. În câțiva ani curentul Yu-Mex a ras tot de pe piață, muzica mariachi a devenit muzică sârbo-croată, a apărut și un stil nou vestimentar cu pantalonii largi jos, după modelul costumelor charro.

HOROSCOP  Slavko Perovici, al cărui vinil îl am în față, are acum 83 de ani. ”Sunt foarte mândru pentru că am cântat muzica acea mexicană. Pentru mine a fost un reperoriu cel mai bun cu putință. Limba spaniolă sună așa de frumos, mai ales în cântec!” a declarat el, recent. Perovici nu știe limba spaniolă, dar asta nu l-a împiedicat să înregistreze nouă viniluri și să le vândă în milioane de exemplare, într-o țară care avea, pe atunci, 16 milioane de locuitori.

”Mexicanii și sârbo-croații sunt similari. Ca și noi, ei au temperament. Când râd, o fac din toată inima, râd tare, când plâng, este dureros, emoția este mare” a adăugat octogenarul sârb.

La început, mariachi iugoslavi cântau versiuni ale câtecelor mexicane. Încet-încet au început să producă propriile creații. Peste tot apăreau formații de mariachi. Trío Jovanovic, Dukic, Tomljanovic, Ansambel Magnifico, Trío Paloma și Trío Tividi s-au numărat printre cele mai populare, cu mare succes la public.

HOROSCOP  Îmi amintesc, cu emoție, de concertul Terezei Kesovija la București, care a avut în compoziție și muzică mariachi.

Sunt multe lucruri frumoase de amintit despre o țară care nu mai există.

Probabil că unul dintre motivele decadenței noastre actuale este muzica, care nu mai este melodioasă, nu mai are armonie, nu se poate fredona, este doar o muzică africană primitivă de ritm, de percuție și atât, care se adresează instinctelor animalice.

Dar, vom continua mâine, este, în definitv, o altă zi!

                                                        

                                                           ⃰    ⃰    ⃰

 

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
            HOROSCOP  Pe 27 septembrie s-au născut Samuel Adams, Louis Botha, Ştefan Bathory, Sir Martin Ryle, Lhasa de Sela, Meat Loaf, Avril Lavigne, Alexandru Ciucurencu, Dumitru Prunariu, Al. Papiu-Ilarian, Grigore Hagiu, Simona Halep.   Pe 27 septembrie, în calendarul creştin ortodox, sunt Sfinţii: Antim Ivireanul, Calistrat şi Epiharia. În “Kalendar” continuă Zilele...

Preluat de la EVZ