O sentință asupra căreia nici măcar intimii lui Liviu Dragnea nu-și făceau iluzii, atît de bine îl prinseseră procurori, chiar dacă cu un fleac, pe fostul șef al Consiliului Județean Teleorman.

Reluarea de la zero a cercetării judecătorești nu înseamnă doar amînarea cu un an, dacă nu chiar cu doi, a sentinței, ci și – dacă nu chiar mai ales – șansa pentru Liviu Dragnea de a fi achitat. Cel puțin din datele de pînă acum, evident, dacă judecătorii din noul complet nu primesc o comandă în cadrul Cîmpului tactic, reluarea de la zero a cercetării judecătorești înseamnă că în cadrul noului proces nu se va ține cont nici mă- car de o tuse rostită ca probă în cadrul procesului anterior. Procesul anterior a avut loc însă în contextul puterii deținute de Klaus Iohannis prin guvernul TeFeL-ist de la Victoria și omnipotența Sistemului pe post de bulan politic.

Noul proces va avea loc într-un context de putere radical schimbat. Prin majoritatea parlamentară zdrobitoare, prin instalarea tot mai energică în șa (să nu uităm că deja PSD a depășit timorările de debut de guvernare și prin Mihai Tudose lasă impresia unei imagini de forță), Liviu Dragnea devine de la o zi la alta stăpînul de necontestat al României. Noua cercetare are loc în acest nou context, de care judecătorii, mai ales cei de la ÎCCJ, contrar basmelor TeFeL-iste despre Justiția Fecioară de Oțel, țin cont în chip automat. Sînt toate șansele ca martorii să-și schimbe depozițiile, ca noul complet să-i admită lui Liviu Dragnea probe refuzate de completul anterior. Indiferent însă de desfășurarea noului proces un lucru e limpede în materie de realități:

În statutul lui Liviu Dragnea s-a petrecut o schimbare colosală. Apropierea sentinței în vechiul proces semăna cu apropierea sfîrșitului de cancer generalizat al împăratului, deja întins pe patul cu sensuri de năsălie. În jurul muribundului, sub tristețile de complezență, se desfășoară crunta luptă pentru succesiune.

Devenită teren de exploatare telenovelistică, istoria din filme ne-a obișnuit cu această secvență a bătăliei sîngeroase din jurul cadavrului. Deși nu era împărat, însuși Vladimir Ilici Lenin, după atacul cerebral care l-a pus la pat, a fost victima intrigilor din jur pentru un loc cît mai bun după succesiune.

În această perioadă, Stalin a jignit-o grav pe nevasta lui Lenin, Krupskaia. Lenin, deși în continuare oficial șeful partidului, s-a resemnat să-i scrie o epistolă, citită de Hrușciov în premieră în Raportul Secret din februarie 1956. E vorba de scrisoarea lui Lenin din 5 martie 1923 în care Stalin e urecheat zdravăn pentru mojiciile adresate Krupskaia la telefon încheiate cu „De aceea vă cer să cîntăriți atent dacă vreți să vă retrageți cuvintele și să vă cereți scuze sau dacă preferați ruperea relațiilor dintre noi”. Pe Stalin l-a durut în cot de mustrarea tovărășească a lui Lenin. Cîtă vreme Întemeitorul nu se putea ridica din pat să-i reteze gîtlejul, putea sta liniștit. Păstrînd proporțiile, în chip asemănător s-au petrecut lucrurile și cu muribundul politic Liviu Dragnea din vara asta.

Știind că sentința e inevitabilă, cei din jur s-au angajat într-o confruntare feroce pentru postul de șef la PSD. Dar nu numai atît.

Oricît de ascunse ar fi gîndurile celor din jur, cel de pe patul năsălie nu poate să nu-și dea seama că însăși puterea lui a scăzut. E ca Lenin în raport cu Stalin: Se rezumă la a scrie epistole pline de amărăciune. Iată însă că tocmai cînd cei din jur, amici și inamici, așteptau cu sufletul la gură sentința care ar fi însemnat moartea politică a lui Liviu Dragnea, o decizie ciudată, una dintre cele mai ciudate din istoria unei Justiții împovărate de ciudățenii, îl salvează pe Liviu Dragnea. Indiferent însă de desfășurarea procesului, e limpede că sentința dată acum ar fi însemnat finele politic al lui Liviu Dragnea, fine care se amînă cu cel puțin doi ani.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
O sentință asupra căreia nici măcar intimii lui Liviu Dragnea nu-și făceau iluzii, atît de bine îl prinseseră procurori, chiar dacă cu un fleac, pe fostul șef al Consiliului Județean Teleorman. Reluarea de la zero a cercetării judecătorești nu înseamnă doar amînarea cu un an, dacă nu chiar cu doi,...

Preluat de la EVZ