”În România s-a instituit un climat de minciună și răzbunare care nu pot duce la nimic bun, este de părere Cozmin Gușă. Consultantul politic a explicat, la Realitatea TV, raportul politic-justiție de după 1989.”Așa cum se văd lucrurile astăzi nu se poate ajunge într-un loc mai bun decât cel în care suntem azi, ci într-unul mai prost poziționat din punct de vedere al administrării statului român”, este de părere Cozmin Gușă.

În opinia sa, nu s-a vorbit destul de coerent despre Justiția românească niciodată după 1989. Mai degrabă s-a mimat mereu o reformă care nu a fost niciodată una clară; au fost doar pretexte în urma anunțării așa-zisei reforme din Justiție ca să se rezolve treburi personale sau de grup. Justitia, punctează Cozmin Gușă, este asociată cu frica, pentru că poate aduce pușcărie, pedepse, sau iertări inopinate de anumite lucruri reprobabile.

Ce spune Guşă despe justiţia de după 1989

Consultantul politic subliniază că după 1989 Justiția nu a făcut niciodată eforturi să caute vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat înainte de Revoluție.

Astfel, explică Gușă, s-a instituit un climat de minciună și de răzbunare. ”Minciuna unoa care au făcut capete de acuzare false mai mereu și răzbunarea altora. Clasa politică și-a numit mereu reprezentanți în Justiție. Justiția nu a fost niciodată independentă”, a mai precizat consultantul politic.

Scenariul din acest an este oarecum identic. Acum, afirmă Cozmin Gușă, este vorba tot despre minciună și despre răzbunare. ”Ce să credem? Că justiția din ultimii ani nu a avut excese, procurori răzbunători care au acționat selectiv ca să-i răzbune pe cei care erau ai regimului?”.

Astăzi, avem o majoritate parlamentară care joacă un teatru susținut mediatic, precizează consultantul politic, explicând că aceștia se victimizează și încearcă să convingă opinia publică de faptul că ei sunt în regulă și că trebuie să recurgă la forțări ale actului de justiție. 

”Nimeni, în acest moment, nu dorește să ajungă la adevărul întâmplărilor. Dacă ar dori vreo tabără să ajungă, s-ar spune că în ultima vreme persoane din interiorul sistemului de justiție au acționat în baza unui mandat ilegitim ai puternicilor vremii. Cine au fost ei? Or, asta nu se face. Nu poți culpabiliza o clasă politică fără să faci curățenie în sistemul de justiție din România”, a afirmat Cozmin Gușă.

Minciuna și răzbunarea, însă, nu ne duc spre mai bine, subliniază consultantul politic: ”Cei din majoritate se victimizează și spun că trebuie să-i pedepsească pe cei care au aplicat actul de justiție și că trebuie să facem o lege care să ne salveze. Asta nu pricep cei care se împăunează că ar fi oameni de stat: că o vom duce mai prost dacă vom recurge tot la minciună și răzbunare.

Ceea ce vedem astăzi sunt în mare parte acte de oameni politici iresponsabili, consideră Gușă.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
”În România s-a instituit un climat de minciună și răzbunare care nu pot duce la nimic bun, este de părere Cozmin Gușă. Consultantul politic a explicat, la Realitatea TV, raportul politic-justiție de după 1989.”Așa cum se văd lucrurile astăzi nu se poate ajunge într-un loc mai bun decât cel...

Preluat de la EVZ