În privința Președintelui nu pot spune că am așteptat declarația cu sufletul la gură și acum, când orele și zilele au trecut searbăde, mă plâng vouă. Declarațiile anterioare pe teme legate de Justiție sunt cunoscute și nu văd de ce le-ar schimba acum. Totuși, nu pot să nu remarc faptul că Iohannis nu a scos o vorbă, deși dosarele penale ale politcienilor și politicile publice pe tema asta au fost punctul său forte, subiectele care l-au scuturat de porecla de ”Ficus” și l-au transformat într-un abil vânător de elefanți care mișună prin încăperi. 

Cele 5 zile scurse în van, din punctul de vedere al acumulării de puncte politice, sunt atipice pentru președinte. Unde a dispărut Președintele care spunea că nu acceptă în Guvern oameni cu probleme penale? De data asta pare mai precaut, rezervat, așteptând parcă să mai acumuleze informații.

Marele „tăcut” al scandalului este, totuși, Mihai Tudose. De la el erau de așteptat declarații despre situația a doi demnitari din subordinea sa. Când au avut loc perchezițiile legate de dosarul în care se cere încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Viorel Ilie, Tudose măcar a spus ”așteptăm concluziile”. Acum, nimic. Dacă pe multe alte teme, premierul sună în studiouri, cerând să intre în direct să își spună părerea, acum a lăsat să curgă declarațiile și scenariile.

Au apărut, normal, speculațiile. Prima a fost că și-ar fi dorit demiterea lui Plumb și Shhaideh, dar că valul de proteste din PSD pe tema anchetării unei hotărâri de guvern l-a privat de împlinirea acestei „dorințe”. Totuși, surse de la ședința de luni a PSD, în care s-a hotărât declanșarea conflictului pe față cu DNA, Mihai Tudose nu a protestat legat de această atitudine, ci a fost de acord cu ea. De remarcat este însă că, după ședință, a plecat ferit de ochii presei, nefăcând nicio declarație.

A doua speculație ar fi legată de încercarea lui Mihai Tudose de a-și conserva capitalul de imagine câștigat în ultimele luni. Cel mai recent sondaj Sociopol îl „contabilizează” pe Tudose cu o cotă de încredere de 22%, între Liviu Dragnea, 23%, și Călin Popescu Tăriceanu, 21%. Problema acestei cote de încredere este că, în opinia mea, electoratul pe care îl împart Dragnea, Tudose sau Tăriceanu nu este empatic la problemele care țin de Justiție și o declarație nu ar fi schimbat foarte mult – poate chiar deloc – clasamentul.

A treia speculație este legată de știrile care au apărut în cursul zilei de marți. La ședința PSD s-a decis sesizarea Curții Constituționale privind un conflict juridic între DNA și Guvern. Nu o mai poate face președintele Senatului, ca în cazul anchetei privind OUG 13, pentru că hotărârile de guvern luate acum la puricat nu ajung la Parlament. S-a decis ca sesizarea să fie făcută de ministrul Justiției, dar cel care trebuie să și-o însușească este șeful Guvernului.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
În privința Președintelui nu pot spune că am așteptat declarația cu sufletul la gură și acum, când orele și zilele au trecut searbăde, mă plâng vouă. Declarațiile anterioare pe teme legate de Justiție sunt cunoscute și nu văd de ce le-ar schimba acum. Totuși, nu pot să nu remarc...

Preluat de la EVZ