Potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres, a fost avută în vedere decizia din februarie 2017 a Curţii Constituţionale. 

Punctul de vedere prezentat de Toader ar urma să stea la baza unei propuneri pe care o va trimite spre analiză premierului Mihai Tudose. Dacă propunerea va fi agreată de şeful Executivului, ar putea fi sesizată Curtea Constituţională, au mai spus sursele citate. 

Ministrul Justiţiei a spus marţi că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ şi nu de către procuror. 

„De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Ştiţi că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ”, a declarat Tudorel Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul Belina. 

În aceeași zi, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei despre dosarul Belina afectează independenţa sistemului judiciar. 

„În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass-media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept ‘dosarul Belina’. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ”, explică DNA, într-un comunicat de presă. 

Direcția Națională Anticorupție spune că problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu. 

„În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern”, menționa documentul DNA.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres, a fost avută în vedere decizia din februarie 2017 a Curţii Constituţionale.  Punctul de vedere prezentat de Toader ar urma să stea la baza unei propuneri pe care o va trimite spre analiză premierului Mihai Tudose. Dacă propunerea va fi agreată de şeful Executivului,...

Preluat de la EVZ