Regele Salman din Arabiei Saudită a emis un decret care le permite femeilor să conducă autoturisme pentru prima dată în istoria acestui stat, informează Agenția Saudită de presă.

Ministerele trebuie să întocmească normele legale în termen de 30 de zile, iar decretul regal va fi pus în aplicare până în iunie 2018. Arabia Saudită este singura țară din lume care interzice femeilor să conducă, transmite BBC.

În prezent, numai bărbații pot să obțină permis de conducere, iar femeile care conduc sunt arestate și amendate. Din cauza acestei legii, multe familii au angajat șoferi care să le transporte rudele de sex feminin.

Mai multe organizații pentru drepturile omului au militat ani la rând ca femeilor din această țară să poată urca la volan, iar unele activiste au ajuns în închisoare pentru că au sfidat regulile.

“Decretul regal va modifica dispozițiile regulamentelor rutiere, inclusiv eliberarea permiselor de conducere pentru bărbați și femei”, a transmis Agenția Saudită de Presă (SPA).

Ambasadorul saudit în SUA al țării, prințul Khaled bin Salman, a decizia este una ” istorică” și ” corectă” , care vine ” la momentul potrivit”. Diplomatul a confirmat că după anularea interdicției femeile nu mai trebuie să obțină permisiunea tutorelui de sex masculin ca să poată lua lecții de conducere și ca să poată urca la volan.

Măsura a fost salutată de Departamentul de Stat al Statelor Unite, care a numit-o “un pas mare în direcția cea bună”.

De asermenea, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a reiterat acest sentiment.

Activista saudit, Loujain al-Hathloul, care a fost încarcerată timp de 73 de zile în acest an pentru că a refuzat să respecte interdicția, a postat mesajul “mulțumesc lui Dumnezeu” după anunțarea decretului regal.

Și Manal al-Sharif, organizatoare a campaniei #Women2Drive, care fost condamnată pentru că și-a condus mașina, a scris, într-un mesaj pe Twitter, “nu va mai fi niciodată la fel”.

O altă activistă, Sahar Nassif a declarat pentru BBC că este “foarte, foarte entuziasmată – țopăind de bucurie”. “Îmi voi cumpăra mașina pe care o visam, un Mustang decapotabil, și va fi negru cu galben”, a spus ea.

Totuși nu toți au primit vestea cu zâmbetul pe buze, sunt voci conservatoare care auză guvernul de “îndoirea versetelor din Sharia”.

“Din câte îmi amintesc, cercetătorii Sharia au spus că este haram (interzis) ca femeile să conducă. De ce a devenit brusc halal (admisibil)?”, a comentat un ultilizator pe Twitter.

Pe de altă parte, sunt destule voci care atrag atenția că deși această interdicție a fost ridicată, Arabia Saudită rămâne departe în privința egalității drepturilor dintre femei și bărbați.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/09/zi-istorica-singura-tara-care-pedepseste-femeile-care-urca-la-volan-cu-inchisoarea-ridica-interdictia-42592.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/09/zi-istorica-singura-tara-care-pedepseste-femeile-care-urca-la-volan-cu-inchisoarea-ridica-interdictia-42592-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv