Zborurile din cele șase țări către regiunea Kurdistan vor înceta complet în termen de 2-4 zile. Decizia va avea un impact major asupra economiei  Kurdistanului, mai ales că majoritatea zborurilor către Erbil provin din aceste șase țări.

De asemenea, există așteptarea ca multe alte țări să își suspende zborurile în zilele următoare, în cazul în care criza din regiunea Kurdistan nu va fi rezolvată. Guvernul federal irakian ar putea încerca să impună o zonă de restricție a zborurilor în regiunea Kurdistan și să ordone forțelor aeriene irakiene să nu permită niciunui zbor să aterizeze pe aeroportul Erbil în cazul în care criza va continua.

Anterior, Guvernul Regiunii Kurde a respins ordinul Guvernului Federal Irakian de a preda controlul asupra tuturor aeroporturilor internaționale. În plus, guvernul hurd a etichetat ordinul guvernului federal irakian drept “ilegal”.

Civilii încă mai pot să călătorească din și spre regiunea Kurdistan, deoarece toate drumurile din regiune sunt deschise. În plus, punctele de frontieră cu Iranul și Turcia, din regiunea Kurdistan, sunt încă deschise tranzitului de persoane.

Cu toate acestea, se crede că Guvernul Federal din Irak, alături de Turcia și Iran, ar putea crește presiunea la adresa Kurdistanului irakian, închizându-și complet granițele în cazul în care kurzii vor decide continuarea planului de obținere a independenței pentru regiunea Kurdistan. În acest caz, regiunea va fi blocată din toate direcțiile.

La 27 septembrie, șeful Statului Major al Forțelor Armate din Republica Islamică Iran, Generalul-Maior Mohammad Bagheri, a declarat reporterilor, după o întâlnire cu omologul său irakian, generalul Othman al-Ghanmi, în capitala irakiană Bagdad, că Iranul nu va recunoaște niciodată existența unui stat kurd independent în Irak.

Generalul Maior Bagheri a mai declarat că “Iranul este gata să sprijine controlul guvernului irakian asupra graniței dintre cele două țări”.

Declarațiile generalului Bagheri de la Bagdad confirmă faptul că guvernul federal irakian și alte puteri regionale, precum Iranul și Turcia, sunt mai mult decât dispuse să conlucreze pentru a bloca proiectul de independență a regiunii Kurdistan.(Rudaw)
 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Zborurile din cele șase țări către regiunea Kurdistan vor înceta complet în termen de 2-4 zile. Decizia va avea un impact major asupra economiei  Kurdistanului, mai ales că majoritatea zborurilor către Erbil provin din aceste șase țări. De asemenea, există așteptarea ca multe alte țări să își suspende zborurile în...

Preluat de la EVZ