Ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a lipsit de la ședința CSM pentru a nu influența decizia, potrivit propriei declarații, a declarat după anunțarea deciziei: „Sper ca doamna Ghena să-și revină după șocul absenței mele. Știam din toate dezbaterile care au existat pe această temă că unii au intrat în ședință cu ideea de a aviza negativ acest pachet de legi”.

„Absența mea a fost deliberată din aceste două motive: le cunoșteam opinia și ei cunoșteau opinia mea, iar eu nu mi-aș fi schimbat opinia. Am convingerea că orice argumente aduse astăzi ar fi avut efect zero”.

„Avizul este consultativ. Concluzia, care este? Unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului, doresc păstrarea actualei paradigme întrucât cred că este bine așa. Dar eu cred că sistemul trebuie reformat, adus în parametri de normalitate și constituționalitate”.

„Trebuie să vedem aceste avize date de procurori, dacă sunt formulate în spiritul reformării și consolidării statului de drept sau din interese ținând de statutul profesiei. Eu nu susțin scoaterea a 100 de posturi la concurs. Judecătorul și procurorul trebuie plătit pentru ce muncește, nu pentru diplome. CSM a propus scoaterea la concurs a 600 de posturi. Asta arată buna-credință a celui ce a propus scoaterea la concurs a acestor posturi”.

„Voi lua în considerare doar acele propuneri care sunt de natură să consolideze normalitatea activități, statutul profesiei și independența justiției”.

„Am aceeași abordare cu privire la Inspecția Judiciară, ceea ce s-a petrecut în ultima vreme arată că există o problemă cu integrarea Inspecției în CSM. Soluția finală va fi una din cele trei – de a rămâne sub controlul CSM, de a reveni la Ministerul Justiției sau autonomizarea prin lege separată Inspecția Judiciară. Să fie o instituție care să-l scoată pe controlor de sub tutela celui controlat”.

„Așa cum am estimat, CSM a avizat negativ acest proiect de lege, despre care exista o temere că va afecta independența Justiției”, a declarat, la ieșirea din ședința CSM, Procurorul General Augustin Lazăr.

Victor Alistar, recent ales ca membru al CSM din partea societății civile, a declarat după anunțarea acestei decizii că avizul este consultativ.

Știre în curs de actualizare

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a lipsit de la ședința CSM pentru a nu influența decizia, potrivit propriei declarații, a declarat după anunțarea deciziei: „Sper ca doamna Ghena să-și revină după șocul absenței mele. Știam din toate dezbaterile care au existat pe această temă că unii au intrat în...

Preluat de la EVZ