Potrivit AFP, NASA a declarat la începutul acestui an că are în vedere un program numit Deep Space Gateway, planificat în mai multe etape. Scopul acestuia este de a ajunge cât mai departe în sistemul solar.

O bază internațională de explorare lunară, care poate fi și un punct de oprire pentru navete spațiale, reprezintă o bună continuare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), cel mai mare proiect spațial până în prezent, care a costat peste o sută de miliarde de dolari.

NASA a afirmat că acordul reflectă viziunea comună a celor două agenții cu privire la explorarea spațiului de către oameni.

“Dat fiind că proiectul Deep Space Gateway este încă în faza de formulare conceptuală, reprezentanții NASA sunt încântați să vadă că există un interes internațional sporit cu privire la deplasarea în spațiul dintre Terra și Lună, acesta fiind următorul pas în explorarea spațiului de către oameni”, a declarat Robert Lightfoot, administrator interimar al sediului NASA din Washington.

Rușii vor coopera cu americanii la realizarea sistemelor necesare pentru organizarea misiunilor științifice pe orbita lunară și pe suprafața Lunii, a declarat reprezentantul Roscosmos.

Agenția spațială rusă a mai adăugat că partenerii intenționează să “elaboreze standarde tehnice internaționale ce vor fi folosite mai târziu, în special pentru a asambla o stație spațială pe orbita lunară”.

Rusia, Statele Unite și alți participanți la proiect au convenit că este important să lucrăm cu standarde comune, pentru a evita probleme viitoare în spațiu, a declarat Igor Komarov, directorul general al lui agenției Roscosmos, citat de un post de televiziune moscovit.
“Roscosmos și NASA au convenit deja asupra standardelor ce vor fi folosite pentru fabricarea unei unități de andocare a viitoarei stații”, a declarat reprezentantul Agenției Spațiale Ruse.

“Ținând cont de experiența vastă a țării noastre în realizarea unităților de andocare, elementele viitoare ale stației – precum și de standardele folosite la sistemele de susținere a vieții – acestea vor fi fabricate folosind proiecte rusești”.

NASA a declarat că intenționează să extindă prezența umană în sistemul solar folosind noile sale sisteme de transport pentru explorare spațială, mai precis racheta Space Launch System și naveta spațială Orion.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
  Potrivit AFP, NASA a declarat la începutul acestui an că are în vedere un program numit Deep Space Gateway, planificat în mai multe etape. Scopul acestuia este de a ajunge cât mai departe în sistemul solar. O bază internațională de explorare lunară, care poate fi și un punct de oprire...

Preluat de la EVZ