„Faţă de gravitatea situaţiei, este de datoria mea, în calitate de primăriţă a capitalei catalane, Barcelona, să fac apel la Comisia Europeană să deschidă un spaţiu de mediere între guvernele spaniol şi catalan, în scopul găsirii unei soluţii diplomatice”, a declarat dna Colau într-un articol publicat de cotidianul britanic The Guardian.

În opinia primăriţei Barcelonei, este necesară ”apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor Cataloniei în faţa valului de represiune din partea statului spaniol”. Departe de a fi ”un diferend instituţional”, problema independenţei catalane a devenit un conflict social şi politic”, este de părere dna Colau.

Ada Colau, care se opune independenţei Cataloniei şi are o atitudine critică faţă de ”acţiunea unilaterală” a executivului regional, acuză totodată ”guvernul intransigent” al premierului spaniol Mariano Rajoy că este responsabil de ”degradarea situaţiei”.

”Libertăţile şi drepturile fundamentale sunt puse în pericol de ameninţările cu arestarea a 700 de primari, închiderea unor site-uri şi a unor organizaţii ale societăţii civile, şi de arestările unor membri de rang înalt ai guvernului catalan”, a mai spus primăriţa, conform Agerpres.

Autorităţile catalane sunt hotărâte să organizeze duminică un referendum privind independenţa Cataloniei, referendum declarat ilegal de justiţia spaniolă. Guvernul central este decis să-l interzică, chiar dacă aceasta înseamnă blocarea accesului în secţiile de votare de către forţele de ordine.

Comisia Europeană a reiterat în ultimele săptămâni că Bruxellesul consideră subiectul drept o problemă de politică internă a Spaniei.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
„Faţă de gravitatea situaţiei, este de datoria mea, în calitate de primăriţă a capitalei catalane, Barcelona, să fac apel la Comisia Europeană să deschidă un spaţiu de mediere între guvernele spaniol şi catalan, în scopul găsirii unei soluţii diplomatice'', a declarat dna Colau într-un articol publicat de cotidianul britanic...

Preluat de la EVZ