Potrivit unui comunicat al DNA,  procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a lui Sergiu Claudiu Maior, fost viceprimar al municipiului Tîrgu Mureş, la data faptelor consilier al primarului, pentru uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 acte materiale), a lui Dorin Florea, primar al municipiului Tîrgu Mureş, şi a lui Andrei Mureşan, la data faptelor secretar al Municipiului Tîrgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 acte materiale).

Procurorii anticorupţie arată în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că Sergiu Claudiu Maior, în calitate de consilier al primarului municipiului Tîrgu Mureş, în perioada 9 martie 2016 – 29 iunie, ar fi îndeplinit acte – semnarea a 9.198 ordine de plată emise de Municipiul Tîrgu Mureş – ce nu intrau în atribuţiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege.

Interdicţia, spun anchetatorii, ar fi rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi confirmată de instanţă prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016. Această împrejurare ar fi avut ca efect pierderea de către Sergiu Claudiu Maior a dreptului de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică în următorii 3 ani.

“În vederea eludării interdicţiilor prevăzute de lege, după ce a demisionat din funcţiile de viceprimar şi de consilier local, Sergiu Claudiu Maior ar fi fost numit de primarul Dorin Florea în postul de consilier al primarului pentru a îndeplini în continuare prerogativele de putere publică ce i-au fost interzise de lege. Printre atribuţiile primite figura şi aceea de a semna ordinele de plată, atribuţie pe care Sergiu Claudiu Maior o îndeplinise şi în calitate de viceprimar”, se precizează în comunicat.

Concret, arată DNA, în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureş, Dorin Florea ar fi emis două dispoziţii prin care, cu nerespectarea Legii numărul 176/2010, i-ar fi creat lui Sergiu Claudiu Maior cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicţia anterior menţionată.

În acelaşi context, susţin procurorii, Andrei Mureşan, în calitate de secretar al Municipiului Tîrgu Mureş, ar fi avizat pentru legalitate şi a semnat cele două dispoziţii emise de edil.

“Prin aceste demersuri, inculpaţii au vătămat interesul oraşului Tîrgu Mureş şi pe cel al cetăţenilor ca funcţiile şi demnităţile publice să fie exercitate în condiţii de imparţialitate, integritate şi transparenţă şi să nu poată fi ocupate de persoanele decăzute din dreptul de a le mai ocupa”, menţionează DNA.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Potrivit unui comunicat al DNA,  procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a lui Sergiu Claudiu Maior, fost viceprimar al municipiului Tîrgu Mureş, la data faptelor consilier al primarului, pentru uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită...

Preluat de la EVZ