Ministrul a punctat, rând pe rând, ce se va întâmpla cu soarta  Inspecției Judiciare, de ce procurorii  au făcut front comun la votul de astăzi, dar și faptul că își dorește să înființeze o a treia structură care să aibă o competență specială care să facă urmărirea penală în cazul în care cei urmăriți sunt magistrații pentru a evita presiunile, temerile și derapajele din justiție.

 

Ce a ieșit din controlul la DNA…

“Aștept și eu cu interes rezultatele controlului. Nu trebuia să-l primesc până când CSM nu-l discută și CSM trebuie să spună că este de acord sau nu cu rezultatele controlului. Adică, îl aprobă sau îl respinge. Este nefirescul la limite maxime. Este minunat! Cu alte cuvinte, făcând o comparație,  contravenientul să fie de acord cu polițistul care-i dă amendă. Unde este măsura punitivă a sancțiunii?”, a precizat ușor ironic Tudorel Toader.

 

Ministrul Justiției pledează pentru Independența Inspecției Judiciare

 

“Tocmai de aceea, optăm pentru a scoate Inspecția Judiciară de la CSM și atunci nu va mai exista această situație, dar eu cred că toate aceste tensiuni dintre DNA și Inspecție, CSM și Inspecție nu fac decât să arate oamenilor că actualele legi în justiție trebuie modificate și îmbunătățite”, a concluzionat Toader.

 

Cei care sunt împotriva proiectului sunt cei cărora li se va tăia din privilegii

“Eu astăzi mă raportez nu la dorința sau opțiunea cuiva, ci mă raportez la normalitate. Respingând proiectul de lege, CSM a respins la pachet și acele propuneri care erau în conformitate și cu legile CCR. Pentru mine este interesant și segmentul celor care își exprimă dezacordul. Cei mai vocali, cei mai împotrivă sunt cei cărora proiectul ar veni să le taie din privilegii. Cei care se văd în situația de a nu mai avea aceste privilegii, omește nu sunt de acord”, a explicat Toader la Antena3.

 

Ministrul Justiției, REPLICĂ pentru Klaus Iohannis

Tudorel Toader răspunde la criticile formulate de preşedintele Iohannis, care l-a acuzat că a confundat poziţia de ministru al Justiţiei cu cea de profesor universitar. Ministrul afirmă că este mândru de funcţiile universitare, dar nu doreşte să îi dea o replică directă preşedintelui.

“Sunt mândru cu această calitate. Şi de profesor, pe care o exercit, lunea îmi ţin cursurile. Ca rector sunt suspendat pe durata mandatului de ministru. Am îmbinat întotdeauna teoria cu practica. Evident că aş avea multe de răspuns, dar apelez la răspunsul pe care l-am repetat de multe ori, în sensul că ministrul Justiţiei nu are misiunea de a comenta afirmaţiile altui demnitar, nu are misiunea nici de a comenta comunicatele de presă. Rămânem în limita competenţelor legale pe care le avem”, a declarat Tudorel Toader.

 

Ministrul Justiției despre soarta Inspecției Judiciare

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vorbeşte  și despre soarta Inspecţiei Judiciare (IJ), după ce CSM a respins prin vot şi propunerea de trecere a IJ la Ministerul Justiţiei. Toader lasă să se înţeleagă că nu renunţă la ideea de a scoate IJ de sub tutela CSM. Cele două variante luate în calcul sunt modelul francez – cu IJ la Ministerul Justiţiei şi modelul italian – cu IJ ca instituţie de sine stătătoare.

“Toată această tensiune dintre Inspecţia Judiciară şi CSM, între IJ şi DNA nu a făcut decât să aducă solide argumente pentru faptul că IJ trebuie să fie scoasă de sub tutela CSM”, a explicat Tudorel Toader la Antena 3, referindu-se la scandalurile publice din ultima perioadă, pe fondul controlului IJ la DNA.

 

Mesajul lui Tudorel Toader pentru Laura Codruța Kovesi

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, comentează acţiunea şefei DNA de a-l reclama la CSM pentru o presupusă afectare a independenţei sistemului judiciar. Reclamaţia Laurei Kovesi a venit ca urmare a comentariului lui Toader cu privire la competenţele de analizare a legalităţii hotărârilor de guvern.

“Faptul că doamna procuror-sef a sesizat CSM e de competenta dansei. CSM va analiza, cu argumente, si analizand discursul meu va decide ca da sau ca nu. Nu vreau sa comentez, doar sa exprim din nou ferma convingere si daca cineva doreste poate sa citeasca si din atributiile legale ale ministrului Justitiei, care are si aceasta competenta de a lua pozitie publica pentru bunul mers al justitiei. Ministrul Justitiei nu e dor prin birouri, el are si misiunea de a observa modalitatea de infaptuire a justitiei, de a lua pozitii publice si de a semnala eventualele activitati care nu se incadreaza pe coordonatele statului de drept. Nu e prima dată când cineva isi reclamă un superior ierahic constituţional”, a declarat ministrul Justiţiei.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Ministrul a punctat, rând pe rând, ce se va întâmpla cu soarta  Inspecției Judiciare, de ce procurorii  au făcut front comun la votul de astăzi, dar și faptul că își dorește să înființeze o a treia structură care să aibă o competență specială care să facă urmărirea penală în...

Preluat de la EVZ