Tudorel Toader a explicat că nu a ajuns astăzi la CSM deoarece avizul negativ pe Legile Justiției era previzibil, astfel că prezenta lui nu era necesară. ,,Justiția scârțăie din toate încheiturile,,, a precizat ministrul Justiției.

Fără să dea nume, Tudorel Toader a precizat că astăzi, o persoană importantă din peisajul justiției din România, a ajuns la CSM cu o oră înainte și că  persoana respectivă (n.r.- Augustin Lazăr-procuror General) spunea nonșalant  și categoric astăzi că avizul de astăzi pe Legile Justiției va fi negativ. 

De ce toți procurorii din CSM au făcut front comun la avizul negativ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,  a explicat și de ce toţi procurorii din CSM au votat pentru un aviz negativ pe propunerile de modificare a legilor justiţiei. Toader susţine că procurorii vor să-şi menţină privilegiile şi să aibă acelaşi statut cu al judecătorilor, în ciuda prevederilor legale şi constituţionale.

“Observaţi că procurorii au fost în bloc împotrivă. De ce oare? Dincolo de argumentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente. Eu am adus în spaţiul public dezbaterea privind separaţia carierelor. Dar faptul că statutul procurorilor diferă prin prevederile constituţionale, de statutul judecătorilor. Procurorii sunt apropiaţi de latura executivă a puterii şi nu de latura puterii judecătoreşti. De aici cred eu că procurorii în bloc au fost împotriva acestui proiect de lege. Au dat un aviz consultativ pentru faptul că dânşii doresc o contopire a celor două statute, demnităţi, în timp ce Constituţia şi legile delimitează competenţele”, a afirmat Tudorel Toader, la Antena 3.

Potrivit ministrului, “votul exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au”, referindu-se în special la posibilitatea ca procurorii să poate fi încadraţi direct ca judecători de acelaşi rang.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Tudorel Toader a explicat că nu a ajuns astăzi la CSM deoarece avizul negativ pe Legile Justiției era previzibil, astfel că prezenta lui nu era necesară. ,,Justiția scârțăie din toate încheiturile,,, a precizat ministrul Justiției.Fără să dea nume, Tudorel Toader a precizat că astăzi, o persoană importantă din peisajul...

Preluat de la EVZ