“Eu astăzi mă raportez nu la dorința sau opțiunea cuiva, ci mă raportez la normalitate. Respingând proiectul de lege, CSM a respins la pachet și acele propuneri care erau în conformitate și cu legile CCR. Pentru mine este interesant și segmentul celor care își exprimă dezacordul. Cei mai vocali, cei mai împotrivă sunt cei cărora proiectul ar veni să le taie din privilegii. Cei care se văd în situația de a nu mai avea aceste privilegii, omește nu sunt de acord”, a explicat Toader la Antena3.


Tudorel Toader, cel mai important om al momentului, RUPE TĂCEREA. Ministrul Justiției explică DE CE a fost MARELE ABSENT DE LA CSM


De ce toți procurorii din CSM au făcut front comun la avizul negativ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,  a explicat și de ce toţi procurorii din CSM au votat pentru un aviz negativ pe propunerile de modificare a legilor justiţiei. Toader susţine că procurorii vor să-şi menţină privilegiile şi să aibă acelaşi statut cu al judecătorilor, în ciuda prevederilor legale şi constituţionale.

“Observaţi că procurorii au fost în bloc împotrivă. De ce oare? Dincolo de argumentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente. Eu am adus în spaţiul public dezbaterea privind separaţia carierelor. Dar faptul că statutul procurorilor diferă prin prevederile constituţionale, de statutul judecătorilor. Procurorii sunt apropiaţi de latura executivă a puterii şi nu de latura puterii judecătoreşti. De aici cred eu că procurorii în bloc au fost împotriva acestui proiect de lege. Au dat un aviz consultativ pentru faptul că dânşii doresc o contopire a celor două statute, demnităţi, în timp ce Constituţia şi legile delimitează competenţele”, a afirmat Tudorel Toader, la Antena 3.

Potrivit ministrului, “votul exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au”, referindu-se în special la posibilitatea ca procurorii să poate fi încadraţi direct ca judecători de acelaşi rang.

rootstireaActualitate/Esential
'Eu astăzi mă raportez nu la dorința sau opțiunea cuiva, ci mă raportez la normalitate. Respingând proiectul de lege, CSM a respins la pachet și acele propuneri care erau în conformitate și cu legile CCR. Pentru mine este interesant și segmentul celor care își exprimă dezacordul. Cei mai vocali,...

Preluat de la EVZ