Datele și declarațiile sunt nesigure și probează că acțiunea a fost realizată cu profesionalism și mult mai mare atenție, spre a disimula sursa și comanditarul, dar cert este că, timp de două zile, depozitul a luat foc și a distrus muniție în valoare de peste 800 milioane de dolari, reprezentând circa 30% din conținutul depozitului, de 188.000 de tone de muniție, rănind două persoane, distrugând case și construcții și ducând la evacuarea a peste 300.000 de persoane din regiune.

Nu este primul depozit care sare în aer, de unde evaluările autorităților ucrainene că se află în fața unui act de sabotaj. Potrivit declarațiilor oficiale, intrarea în acea zonă este interzisă străinilor, fiind vorba despre o bază a Gărzii Naționale și un depozit ce revine în paza Ministerului de Interne ca atribuții, fiind cel de-al doilea depozit militar ca dimensiuni al țării. Cel mai probabil, ar fi vorba despre o încărcătură explozivă care a fost lansată din aer asupra depozitului dintr-o dronă, iar de aici a fost declanșată explozia în lanț, potrivit ministrului Apărării, Stepan Poltorak.

În afară de evacuarea masivă făcută, pe o rază de 50 de km a fost interzis spațiul aerian, drumurile au fost închise, calea ferată a fost inutilizabilă până joi dimineața. O mobilizare majoră a avut loc la Kalynivka, în regiunea Vinița, locul unde se află depozitul întins pe 1.000 ha, pentru a stinge focul. Prima explozie a avut loc la ora 22, în seara de 26 septembrie, de unde ultima explozie a fost auzită în seara de 27 septembrie, dar nu s-a putut încheia operațiunea până nu a fost verificat ultimul metru pătrat din deposit, pentru a nu mai exista surprize iar populația să nu fie supusă riscului.

Statul Major General al Armatei Ucrainene a vorbit despre sabotaj, prin intermediul purtătorului de cuvânt Bohdan Senyk la televiziune. Procurorii au vorbit despre inamicul care continuă să atace infrastructura militară în spatele frontului din Donbas. La fața locului au venit atât șeful Statului Major al armatei, Viktor Muzhenko, cât și șeful serviciilor speciale ucrainene SBU, Vasyl Hrytsak, fiind vorba despre cel mai mare depozit de muniție de artilerie din Ucraina. Și premierul Vladimir Groysman a ajuns la câteva ore la locul exploziei, pentru a dirija răspunsul instituțiilor specializate în fața crizei create.

Dacă toate aceste date sunt corecte, explozia depozitului de la Kalynivka este a doua operațiune specială care vizează sabotarea și distrugerea unui depozit în teritoriul controlat de autoritățile ucrainene, după cel de la Balakleya în luna martie, care a ars și a explodat mai multe zile succesiv și s-a soldat cu un mort. Este clar că scopul operațiunii nu a fost un număr mare de victime, ci resursa de muniție din cele două depozite. Și dacă primul aproviziona direct frontul din Donbas, din apropiere, al doilea este situat lângă granița cu Republica Moldova, în apropiere de regiunea separatistă nistreană, iar muniția de artilerie de aici nu poate fi utilizată în linia întâi, de unde artileria a fost retrasă, ci doar în faza a doua a unui atac împotriva Ucrainei, mai în adâncimea teritoriului, acolo unde s-ar putea apăra.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Datele și declarațiile sunt nesigure și probează că acțiunea a fost realizată cu profesionalism și mult mai mare atenție, spre a disimula sursa și comanditarul, dar cert este că, timp de două zile, depozitul a luat foc și a distrus muniție în valoare de peste 800 milioane de dolari,...

Preluat de la EVZ