HOROSCOP  Pe 29 septembrie s-au născut Horatio Nelson, Enrico Fermi, Lech Walesa, Michelangelo Antonioni, Anita Ekberg, Silvio Berlusconi, Stanley Kramer, Jerry Lee Lewis, Ion Gheorghiu, Eudoxiu Hurmuzaki, Iorgu Iordan, Eugen Preda.

 

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Chiriac Sihastrul, Trifon, Gudelia şi Petronia.

 

Tradiţional, în ”Kalendar”, pe 29 septembrie, este: Mioi, Vara lui Mioi (Mihoi, Sân-Mihai), Chiriac, Nunta Oilor.

 

HOROSCOP  Perioada de cincisprezece zile cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, când se pomeneşte Sf. Parascheva, este un timp când se aşteaptă o încălzire trecătoare a vremii – este numită vara lui Mioi. La această vreme se obişnuia, şi poate se mai obişnuieşte, să se slobozească arieţii, adică berbecii, în turmele de oi, pentru reproducere. De aceea se numeşte Nunta Oilor. (Olteanu, Ghinoiu).

 

HOROSCOP  Povestea spune că era un cărăuş sărac, pe nume Mioi. Tot pe drumuri, ca să facă şi el un amărât de ban, cărăuşul nostru nu şi-a treierat grâul. Era necăjit cărăuşul nostru, se gândea şi se întreba şi vorbea cu căluţii lui, ce să se facă, ce să dreagă, ca să aibă timp să treiere şi el grâul, să mai fie vreme frumoasă.

 

Când, ce să vezi, la marginea drumului, un moşneag, bătrân ca vremea. Lui Mioi i se face milă de moş şi îl ia cu el, în căruţă. Moşul-moş, bun de gură şi înţelept, îl trage de limbă pe săracul Mioi şi află ce-l durea. La o răscruce, moşul zice să-l lase acolo. Aşa face Mioi, dar apoi se întoarce să-l întrebe pe bătrân de ce l-a lăsat acolo că nu era nicio casă, niciun sat. Dar, nici urmă de moş!

 

Apoi, un glas puternic de au început căluţii să necheze, glas puternic dar blând, i-a spus lui Mioi: „Pentru că ai dovedit milă faţă de Mine, şi Eu am milă faţă de tine. Ai două săptămâni de vreme bună ca să-ţi treieri grâul!”

 

HOROSCOP  Şi aşa a rămas de atunci, căci ceea ce face bunul Dumnezeu, apoi numai El poate să desfacă! (Olteanu, Muşlea-Bârlea).

 

De cad nucile şi ghindele înainte de Sân-Mihoi, iarna este aproape, se spunea în popor. (Olteanu, CPR, pagina 421).

 

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți în Slovenia se așteaptă vizita perechii prezidențiale americane.  Borut Pahor, președintele Sloveniei, a lansat invitația la Varșovia, când s-a întâlnit cu Donald Trump.

 

Slovenii se întreabă dacă Melania Trump o să vrea să viziteze orașul natal și locurile primelor două decade ale vieții ei.

 

HOROSCOP  Melanija Knavs s-a născut la 26 aprilie 1970 în frumosul orășel Novo Mesto, între Alpi și Adriatica. Mama ei, Amalija, era muncitoare într-o fabrică de confecții textile și mare croitoreasă în timpul liber. Întotdeauna rochițele, costumele, ținutele celor două fete ale ei  (Melanija are o soră mai mare, Ines) erau nemaipomenite, parcă veneau dintr-o mare casă de modă. Tată, Viktor, șofer de TIR, dar și dealer pentru automobile, motociclete și piese de schimb, făcea bani frumoși, avea propriul camion, în Iugoslavia se putea acest lucru, era o vorba de autogestiune, care nu interzicea proprietatea particulară asupra mijloacelor de muncă. Autogestiunea și nealinierea ca politică, au fost, mai mult decât cooperația de tip brazilian o amenințare uriașă la adresa capitalismului și social-comunismului. Iugoslavii erau un exemplu de properitate în toată lumea, aveau o numeroasă mic burghezie, clasa de mijloc.

 

Din această mic burghezie făcea parte și familia Melanijei Knavs. Școala a făcut-o la Sevnica, un alt orășel adorabil, pe râul Sava, străjuit de un castel ca din basme, pătrățos și cu turnuri rotunde la colțuri. Studiile superioare le-a făcut la Liublijana, a studiat designul și artele vizuale. Melanija a impresionat profesorii nu atât prin frumusețea ei și înălțimea de 1,81 ci prin modul extraordinar în care își alegea subiectele de fotografiat, de filmat. O fată deșteaptă și frumoasă, bine pregătită, care pe lângă limba maternă slovena și sârbo-croata mai stăpânea foarte bine limba engleză, italiana, germana și franceza.

 

HOROSCOP  Pleacă în Germania și își adaptă numele în Melania Knauss, iar restul este știut și răsștiut. Cu toate că… dar este o altă poveste!

 

Ceea ce nu se știe este că foștii colegi, prieteni și cunoscuți din Sevnica nu au uitat-o pe Melania, mai mult, au găsit un prilej să facă un ban.

 

De exemplu o firmă de turism, locală, din Sevnica, organizează un tur al orașului, de șase ore, care se numește ”Wise First Lady” și care urmărește toate locurile pe unde a fost Melania, în adolescență.

HOROSCOP  Alții scriu cărți despre Melania Trump. De exemplu ”Melania Trump: Slovenian Side of the Story” de Sandi Gorisek, care se distribuie în castelul de pe deal. Se spune, eu nu am citit-o, că este o carte foarte interesantă.

În Sevnica și în Novo Mesto numele Melaniei este folosit pentru diferite afaceri. Case de mode, bineînțeles, dar și un sort de covrigi. Ba mai este și o firmă de taxi cu acest nume. Și exemplele pot continua.

Slovenii sunt foarte mândri că First Lady of The World este din sângele lor.

HOROSCOP Franjo Bobinac, CEO al imensului grup ”Gorenje” spune că mulți dintre noii clienți au făcut o apropiere între First Lady și grupul sloven, pe la târguri și expoziții internaționale. La modul: ”A, ce interesant, sunteți din țara lui Melania Trump. Ce produceți?”. Franjo adaugă că: ”… de când Donald Trump a câștigat alegerile vânzările firmei au crescut cu 8%, ceea ce este imens” dar, a declarat, râzând, ”cred că este vorba de talentul nostru, altfel s-ar putea ca Trump să ne ceară comision!”.

HOROSCOP  Am primit curierul de Bruxelles dar este tot, FYEO, așa că am ce citi, doar noaptea este încă tânără și plină de promisiuni. O promisiune este că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                                      ⃰     ⃰     ⃰

 

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
      HOROSCOP  Pe 29 septembrie s-au născut Horatio Nelson, Enrico Fermi, Lech Walesa, Michelangelo Antonioni, Anita Ekberg, Silvio Berlusconi, Stanley Kramer, Jerry Lee Lewis, Ion Gheorghiu, Eudoxiu Hurmuzaki, Iorgu Iordan, Eugen Preda.   În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Chiriac Sihastrul, Trifon, Gudelia şi Petronia.   Tradiţional, în ”Kalendar”, pe 29 septembrie, este: Mioi, Vara...

Preluat de la EVZ