Purtătorul de cuvînt al președintelui Cehiei a făcut această comparație, după ce a distribuit pe pagina sa de Facebook un articol privind reglemetările europene. Mai precis, în acest articol se scria despre o băutură alcoolică din cartofi, produsă în Cechia, care nu poate fi numită „rom”, deoarece UE  precizează că acesta este făcut doar din trestie de zahăr. „Imperiul a decis ca în protectorat nu se va mai putea bea tuzemak”, a scris acesta pe Facebook.

Termenul „imperiu” este considerat de cehi o referință la Reich-ul nazist, țara fiind numită „protectorat” în timpul regimului nazist, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Întrebat despre acestă afirmație, Jiri Ovcacek a afirmat că în acest fel a vrut să arate „insensibilitatea absolută a Comisiei Europene”.

Președintele Cehiei, Milos Zeman, se prezintă dret un pro-european, însă de multe ori el a adoptat puncte de vedere pro-ruse și anti-imigraționiste, spre deosebire de predecesorul său, Vaclav Havel, cunoscut ca pro-occidental şi apărător al drepturilor omului.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Purtătorul de cuvînt al președintelui Cehiei a făcut această comparație, după ce a distribuit pe pagina sa de Facebook un articol privind reglemetările europene. Mai precis, în acest articol se scria despre o băutură alcoolică din cartofi, produsă în Cechia, care nu poate fi numită „rom”, deoarece UE  precizează...

Preluat de la EVZ