“Contrar avizării negative a proiectului de modificare a legilor justiției de către CSM, printr-un vot de 10 la 8 în data de 28 septembrie 2017, îmbunătățirea sistemului judiciar este necesară pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confruntă și a-l aduce la standardele unui sistem de justiție democratic. UNJR a susținut în mod constant nevoia de a îmbunătăți legile justiției și a arătat că proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justiției Tudorel Toader are unele părți bune, altele care pot fi îmbunătățite și unele care nu pot fi acceptate, trebuind regândite sau excluse”, scriu cei de la UNJR.

Judecătorii conduși de Dana Gîrbovan spun că fiecare propunere din pachetul legislativ înaintat de ministrul Justiției a fost analizată în cadrul unor adunări generale ale judecătorilor din țară:  “Judecătorii din țară, atât prin adunări generale cât și prin asociații, au făcut eforturi deosebite pentru a analiza fiecare propunere și, la rândul lor, au venit cu alte propuneri care ar fi contribuit la o mai bună funcționare a justiției. Nevoia modificării legilor justiției a pornit chiar de la corpul magistraților, astfel încât această necesitate nu poate fi negate”.

UNJR atrage atenția că în pachetul de legi erau dispoziții care se impun adoptate de urgență ca urmare a unor decizii ale CCR, dând ca exemplu procedura revocării membrilor CSM, care trebuie reglementată urgent.

“De asemenea, între propuneri era și separarea carierei judecătorilor și procurorilor, lucru cerut imperativ de către judecători.  Am luat act de faptul că ministrul justiției a declarat că are în vedere ca soluție pentru Inspecția Judiciară modelul italian, cu inspecția ca instituție de sine stătătoare. Un astfel de model ar răspunde mult mai bine garanțiilor de apărare a independenței justiției.  Interpretăm reconsiderarea poziției privind Inspecția ca pe un semnal pozitiv din partea ministrului în sensul că acesta ascultă argumentele corpului magistraților și este deschis propunerilor din sistem care consolidează cu adevărat independența justiției”, mai scriu cei de la UNJR .

Judecătorii anunță că în perioada următoare vor trimite propunerile lor direct ministrului Justiției și că vor susține legile pe durata întregului proces legislativ: „Îmbunătățirea sistemului de justiție, pentru a-l aduce la standarde democratice, este o necesitate pe care orice persoană responsabilă din fruntea statului trebuie să o susțină”

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
“Contrar avizării negative a proiectului de modificare a legilor justiției de către CSM, printr-un vot de 10 la 8 în data de 28 septembrie 2017, îmbunătățirea sistemului judiciar este necesară pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confruntă și a-l aduce la standardele unui sistem de justiție...

Preluat de la EVZ