HOROSCOP  Pe 30 septembrie s-au născut Euripide, Pompei, Deborah Kerr, Michel Aoun, Hans Geiger, David Oistrah, Udo Jürgens, Monica Bellucci, Iuri Liubimov, Martina Hingis, Constantin I. Brătescu, Ion Vova, Elie Wiesel, Dem Rădulescu, Ricky Dandel, Teodora Enache, Martin Cazacu, Andreea Răducan, Marius Urzică. Pe 1 octombrie s-au născut Julie Andrews, Jimmy Carter, Richard Harris, Walter Matthau, Annie Besant, Coca Bloos, Constantin C. Nottara, Gheorghe Vitanidis, Cristian Tudor Popescu, Angelo Niculescu, Alice Gabrielescu, George Matei Cantacuzino.

 

În calendarul creştin ortodox sunt, pe 30 septembrie Sfinţii: Grigorie Luminătorul, Episcopul Armeniei, Ripisima, Gaiani şi alte 32 de fecioare. Pe 1 octombrie este Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare mare, Anania, Roman Melodul, Iosif și Chiriac de la Bisericani.

 

În „Kalendar” continuă Berbecarii, sărbătorile Lupilor. Lumea ducea de mâncare, lupilor, în pădure, ca să reînoiască legământul cu ei peste iarna grea ce va să vină. Doamna mitologiei româneşti, Antoaneta Olteanu, spune, în „Calendarele” ei referindu-se la ultima zi din septembrie: „Este rău de lupi!”, citîndu-l pe marele Speranţia.

 

HOROSCOP  Un weekend călare pe două luni, semn rău. Octombrie, Brumărel, nu începe bine, duminică. Era mai bine dacă începea de luni, ca o lună cumsecade și cu frică de Dumnezeu. Dar, nu o să ne supărăm din atâta, să ne vedem liniștiți de treburile nostre, superstiții sunt multe…

 

HOROSCOP  “Evenimentul Zilei” din 30 septembrie 1955, acum exact 62 de ani, a fost accidentul mortal al actorului american James Byron Dean. “The Rebel Without Cause” era la volanul unei maşini de curse, un Porche Spyder 550 şi se deplasa către Salinas, unde avea loc o cursă. Mecanicul lui l-a sfătuit să facă puţin antrenament pe drum, să se familiarizeze mai bine cu volanul.

 

După ce au luat amendă pe autostradă, pentru exces de viteză, Dean şi mecanicul Wütherich au luat-o pe drumul curselor 166/33, ajungând pe 466, astăzi 46. La intersecţia lui 46 cu 41 un Ford Tudor Coupe i-a taiat calea lui Dean. Accidentul nu a putut fi evitat şi a cauzat moartea lui James Dean şi rănirea gravă a mecanicului Wütherich.

 

James Dean nu a jucat decât în trei filme mari, dar este mai celebru decât actori care au jucat în o sută de filme. Pentru că el nu a jucat decât un rol – rolul lui, al unui rebel imortal! A fost idolul unui tineret care se ridica împotriva sistemului. Astăzi, uitat, ca mai toate valorile importante. Decât o sută de ani ca un bou, muncind din greu pentru sistem, mai bine douăzeci de ani, trăind periculos și iubind din plin, ca un leu! James Dean avea doar 24 de ani!

 

HOROSCOP  Ereziile mor greu! A spus-o papa Pius al VI-lea, eu doar repet. În corespondența mea am dat de nu mai puțin decât de patru doamne drăguțe și nedumerite care mă întrebau de la ce vârstă ascendentul devine mai important ca zodia, ba una dintre ele, cea mai drăguță, era îngrijorată de faptul că fiind născută prematur, ascendentul s-ar putea să-i facă probleme.

 

HOROSCOP  Ascendentul ăsta mă urmărește ca un asasin plătit. Degeaba am explicat ani întregi și la tv, zilnic, degeaba am adus argumente și citate, erezia este mai puternică decât o învățătură bună și cinstită. Între timp spionii mei, agenții siniștrii ai Astrology Trust al răposatului Jonathan Cainer și-au făcut treaba și au aflat numele întemeietorului minciunii astrologice, cea cu ascendentul mai important ca zodia. Este vorba de un român, mai precis de o moldoveancă. Mai mult, mi-au prezentat un dosar întreg, al numitei. Am pus dosarul în bibliotecă, lângă celelate dosare. La un moment dat o să le public pe toate, oricum vor fi publicate după înălțarea mea, are grijă notarul paraguayan de asta.

 

HOROSCOP  Până atunci să vă mai explic încă odată, foarte pe scurt, m-am săturat de treaba asta până peste cap.

 

Ascendentul este gradul de zodiac care arată exact punctul cardinal Est în momentul nașterii. Este important deoarece este ambreiajul, cum îi spun eu, face legătura dinre macro și microcosmos. Hai să o luăm practic, așa fac eu. Avem o foaie, un formular de horoscop. După metoda lăsată de cardinalul Pierre d’Ailly calculăm poziția ambreiajului, a ascendentului, ASC. Trasăm o linie orizontală un diametru, care, normal, trece prin mijlocul horoscopului și facem o săgeată în stânga, acolo punem, de exemplu ASC 10 grade 20 minute în Săgetător. Având acest punct stabilit trasăm zodiile și casele, după metoda caselor egale. Deci, ascendentul face legătura dintre partea obiectivă, naturală, zodii, planete, etc și cea convențională, artificială, casele solare. De la ASC începe prima casă și el închide, delimitează și pe a 12-a.

 

Un program de calculator, ”Kepler” de exemplu, eu am altceva, ”Expert Astrologer 7.1” face imediat tema astrologică, horoscopul, dacă se dau momentul precis al nașterii, an, lună, zi, oră, minut și coordonatele locului nașterii. Să nu se uite să se adauge corecția timp de vară, sau de iarnă.

 

HOROSCOP Pe de altă parte iată ce scrie în ”Corpus Astrologicus” a 485-a paradigmă, regulă:

 

485. Aspectele pe care le formează Ascendentul şi Mijlocul Cerului cu planetele se iau în consideraţie numai în cazul cunoaşterii exacte a orei şi minutului naşterii. În cazul cunoaşterii cu precizie a momentului naşterii, aspectul care se foloseşte la interpretare este conjuncţia, având “ o orbită” (aproximaţie, plajă, ecart) de 5° de o parte şi de alta a ASC şi MC.

– Planetele care aspectează Ascendentul influenţează aspectul fizic, modul de integrare în mediul ambiant, şi felul în care acţiunile nativului sunt judecate de ceilalţi.

– Planetele care aspectează Mijlocul Cerului au o influenţă asupra alegerii tipului, profesiei sau meseriei, asupra situaţiei sociale (sau a lipsei ei) sau a abilităţii (sau inabilităţii) de a se integra şi contribui la dezvoltarea societăţii.

Ca orice aspect, conjuncţia ASC şi MC cu planetele se interpretează în corelaţie cu celelalte aspecte, considerând  horoscopul ca un întreg.

 

HOROSCOP  Este evident, dragi lupi, padawani și hobbiți că ascendentul se ia în considerare, cu prudență, numai dacă se cunoaște exact momentul nașterii, sau al evenimentului. Deci, nu are ce căuta la un horoscop pe zodii, generalist. Nici nu se poate calcula, doar unii astrologi, foarte rudimentari, consideră, luînd în considerare reciproca, că ASC este gradul 0 al zodiei în cauză. Dacă printre cei care mă citesc sunt și astrologi profesioniști, îi rog să-mi scrie la [email protected] ca să le dau toate aspectele ASC cu planetele, din ”Corpus Astrologicus” o lucrare pe care, pun pariu pe ce vreți domniile voastre, nu o mai are nimeni în Europa. Am verificat pe ”Dimineața Astrologilor”. Da, dimineața a înviat, ca și Jana nu a murit, s-a transformat. Este doar de două ori pe săptămână, cu foarte puțini astrologi, cam două duzini, dar cred ca sunt la crème de la crème.

 

HOROSCOP  Este ceva care mă neliniștește, dragi lupi, padawni și hobbiți, animalele de pe aici, de lângă Vrancea, sunt nervoase. Am văzut șerpi trecând șoseaua, trebuiau de mult să se refugieze sub pământ. Am fost în pădure. Lupii nu au venit la sfat, cu toate că venisem cu daruri, cârnați de curcan, asta le place cel mai mult. Vulpile au fugit, nici urmă de ciute și urși. Prin râpe adânci mirosea a pucioasă, apele sunt tulburi, ciupercile sunt rare și povestesc lucruri îngrozitoare. Pădurea este speriată, carpenul meu, cel vorbitor, a fost mut, ca un mormânt proaspăt. Doar scârția a pagubă.

 

Prietenul meu, cel de la Observatorul Mauna Kea unde este și centrul seismologic mi-a dat un răspuns evaziv: We shall see!

 

Probabil, sper eu cu optimismul meu invincibil, este doar toamna, cu frigul ei instalat prea devreme.

 

We shall see, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                     ⃰    ⃰    ⃰  

 

 

 

 

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
        HOROSCOP  Pe 30 septembrie s-au născut Euripide, Pompei, Deborah Kerr, Michel Aoun, Hans Geiger, David Oistrah, Udo Jürgens, Monica Bellucci, Iuri Liubimov, Martina Hingis, Constantin I. Brătescu, Ion Vova, Elie Wiesel, Dem Rădulescu, Ricky Dandel, Teodora Enache, Martin Cazacu, Andreea Răducan, Marius Urzică. Pe 1 octombrie s-au născut Julie...

Preluat de la EVZ