Într-un fragment de interviu acordat autorului Aurel Rogojan, Iulian Vlad, fostul șef al DSS spune despre evenimentele din 1989:

„ Decembrie 1989 sau evenimentele, mai exact, din decembrie 1989 nu m-au luat pe nepregătite, în sensul că de mai mult timp semnele a ceea ce se va întâmpla la un moment dat începeau să se arate tot mai clar. În ce ne priveşte, instituţia în fruntea căreia mă găseam de mai bine de doi ani şi-a făcut datoria. Nu exagerez dacă spun că şi-a făcut cu prisosinţă datoria în sensul că toate informaţiile, nu puţine la număr şi foarte importante din punct de vedere operativ, au fost aduse la cunoş­tinţa şefului statului, pentru că lui şi numai lui ne subordonam în mod nemijlocit. Din păcate însă, din diverse motive, informaţiile noastre nu au mai fost valorificate, poate chiar nici nu au mai fost întotdeauna apreciate la justa lor valoare.”

În dialogul cu revoluționarii prezenți în Aula Academiei Române din Timișoara, Iulian Vlad a răspuns la câteva întrebări. Una din ele a fost:

„Comunismul a creat omul nou, care trebuia să fie mincinos, hoţ, mitocan. Aceasta este cauza pentru care am ajuns aici. Aţi apărat acel sistem. Dacă aţi fost aşa de patroţi cum spuneţi, de ce nu l-aţi debarcat pe acest tiran care îşi înfometa poporul?”, a întrebat un revoluționar.

Iulian Vlad a răspuns: „Nu am nimic să-mi reproşez. Mi-am făcut datoria faţă de ţară, pentru că am jurat credinţă poporului român şi patriei. Când Ceauşescu a dispus să se tragă, eu m-am dezis de el. Au fost trei procese împotriva mea, am fost condamnat la 25 de ani de închisoare, am executat patru ani. Când s-a tras la Timişoara am dat ordin ca tot armamentul să fie pus în magazii”, 

„L-aţi informat pe Ceauşescu că se trage în Timişoara?”, a venit o altă întrebare.  

„I-am spus că se trage, dar securiştii nu au tras. Asta l-a făcut pe Ceauşescu să spună că merit să fiu pus la zid. Nu ştiu cine a tras. Îmi asum ce am ordonat şi am făcut eu. Din ordinul meu nu s-a tras, armamentele celor din Securitate au fost închise.  După ce Ceauşescu a dat ordin să se tragă, eu m-am dezis de el, nu am mai avut contact vizual. Evenimentele care au urmat mi-au salvat viaţa”, a răspuns Iulian Vlad.

„Ieri apăraţi un dictator, azi cereţi drept de autor / Mistificând tot adevărul, minţind şi jefuind poporul”, „Iulian Vlad – Timişoara te repudiază, … dar pubela istoriei naţionale te aşteaptă cel mai curând”, „Timişoara – avangarda civică a României” şi „Mistificare”. Acestea au fost lozincile afișate în sală de către reprezentanții revoluționarilor din Timișoara.

 

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Într-un fragment de interviu acordat autorului Aurel Rogojan, Iulian Vlad, fostul șef al DSS spune despre evenimentele din 1989: „ Decembrie 1989 sau evenimentele, mai exact, din decembrie 1989 nu m-au luat pe nepregătite, în sensul că de mai mult timp semnele a ceea ce se va întâmpla la un...

Preluat de la EVZ