Eva Mozes Kor trăiește în Statele Unite, dar s-a născut în anul 1934, în localitatea Porț, județul Sălaj. Pe când era o fetiță de zece ani, Eva Mozes a fost dusă împreună cu sora geamănă dar și cu întreaga familie, în ghetoul din Șimleul Silvaniei. Era anul 1944. La scurt timp, naziștii au dat ordin de golire a ghetoului și astfel întreaga familie a ajuns la Aushwitz.

La celebrul triaj care se făcea la coborâre din vagoanele de vite, cu care oamenii erau transportați spre lagărele de exterminare, din întreaga familie, care număra peste 100 de persoane, doar Eva și cu sora ei geamănă, Miriam au fost lăsate să trăiască. Și nu pentru că puteau munci, ci pentru că erau gemene și puteau fi folosite de naziști la celebrele experimente care erau făcute pe copii. Așa se face că Eva și Miriam au ajuns în sectorul administrat de celebrul doctor Mengele, pe care nu îl poate uita nici acum la 72 de ani de la finalizarea războiului.

“Îmi amintesc de Mengele. Era un barbat chipes, înalt, bine îmbracat. Revad si acum cizmele pe care le avea. Venea la noi, unde erau gemenii, si ne numara în fiecare zi pentru a vedea câti am mai ramas pentru experimentele sale. Îmi amintesc ca într-o zi ne-au dezbracat si ne-au masurat. Alta data ne-au luat foarte mult sânge si ne-au dat injectii. Minimum cinci injectii în bratul drept si apoi în cel stâng. Doua zile mai târziu am stiut ca sunt foarte bolnava, pentru ca aveam febra foarte mare, picioarele si mâinile îmi ardeau si erau foarte dureroase si aveam puncte rosii pe întreg corpul. Am fost dusa la spital si Mengele a spus, uitându-se la febra mea, dar fara a ma examina, ca si cum ar fi stiut ce se va întâmpla, “Pacat. E asa de tanara. are doar doua saptamani de trait”. I-am dovedit ca se înseala”, a povestit Eva Mozes în cadrul unui film despre crimele naziștilor, film care a apărut de curând pe internet și a adunat peste 70 de milioane de vizualizări.

Eva Mozes s-a întors acasă, în Porț, județul Sălaj, în urmă cu trei ani pentru a vedea casa unde a copilărit, și din care mai exista doar un zid.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Eva Mozes Kor trăiește în Statele Unite, dar s-a născut în anul 1934, în localitatea Porț, județul Sălaj. Pe când era o fetiță de zece ani, Eva Mozes a fost dusă împreună cu sora geamănă dar și cu întreaga familie, în ghetoul din Șimleul Silvaniei. Era anul 1944. La...

Preluat de la EVZ