HOROSCOP  Pe 10 octombrie s-au născut Giuseppe Verdi, Henry Cavendish, James Clavell, Fritjof Nansen, Emmerich Schaffer, Radu Vasile, Tatiana Iekel, Laura Stoica, Calistrat Cuţov.

 

În calendarul creștin ortodox sunt Sfinții: Evlampie și sora sa Evlampia. Mai sunt Cuv. Vasian și Teofil Mărturisitorul. Nimic în ”Kalendar”.

 

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți, pe 11 octombrie 1985 eram undeva prin India, la graniţă, după ce stătusem câteva vreme în valea Hunza, care nu mai trebuie descrisă, şi apoi la Mohenjo Daro, celebra ruina deşertică, capitala misterioasă a unui imperiu pierdut, o cultură, poate o civilizaţie tainică a Indusului, uitată ca multe altele. Ochii mei au văzut minuni!

 

După ce trecusem ca fulgerul prin Pakistanul de Vest, ne delectam, la graniţă, dar pe teritoriu Indiei, cu un ceai verde veritabil de Ceylon, recoltat de tamili numai de pe mlădiţele tinere şi viguroase din vârful plantei. Sau, să fi fost un Darjeeling, atât de drag mie? Când, gazda noastră, proprietarul ceainăriei, ne arătă un ziar de limbă engleză, „The Statemen” bătând cu degetul editorialul: „Larger Than Life”.

 

Pe 10 octombrie 1985 au încetat din viaţă două personalităţi ale artei și culturii, doi actori compleţi, amândoi în vărstă de 70 de ani: Yul Brynner şi Orson Welles. Yul a făcut roluri de neuitat, să ne amintim de „The Magnificent Seven”, „Future World” dar şi musical-ul „The King and I”, în care a jucat de mii de ori.

 

Orson Welles a fost geniul care a regizat şi jucat capodopera „Citizen Kane” care alături, sau imediat după „The Seventh Seal” este în lista preferinţelor mele cinematografice.

 

HOROSCOP  Dar Orson Welles este primul care a arătat puterea multimediei. Pe 30 octombrie 1938, Orson Welles a transmis prin CBS, o emisiune radio, o adaptare de Halloween, a „World War” a invaziei marţienilor, opera merelui tiz britanic H.G. Wells.

 

Realizată ca o transmisie în direct, un reportaj de la locul faptei, piesa de teatru radiofonic a semănat panică şi teroare pe teritoriul Statelor Unite. Media, multimedia, începea să-şi arate colţii, să arate că poate face agenda publicului, că poate influenţa şi convinge mulţimea… de orice, minciună sau adevăr!

 

A fost repede confiscată, multimedia… de cine trebuie! Multimedia este principalul vector prin care se formatează opinia publică. Gândeşti pe baza a ceea ce ştii, nu?

 

HOROSCOP  Dacă chiar vreţi să ştiţi adevărul, în anumite cercuri de peste țări și mări, se consideră ”persoane contaminate” cele care se uită mai mult de 120 de minute pe zi la tv. Deci, persoane care nu sunt de încredere! Excepţie fac canalele de sport şi de desene animate. În strucrurile sensibile, de exemplu, în armată, este interzis să te uiţi la tv, sau să asculţi radio, altul decât cel militar, sau să citeşti altfel de reviste şi jurnale decât cele militare. “Televiziunea şi ziarele este pentru tâmpiţii de civili!” îţi va urla în ureche orice sergent care te va prinde cu un ziar oarecare. Excepţie fac comicsurile!

HOROSCOP O să-mi fac obiceiul să răspund aici unei întrebări pe care o găsesc interesantă, din cele multe pe care mi le puneți la [email protected]. Un tipograf și corector ieșit de mult la pensie mă întreabă: ”Dom’ Profesor, o fi avut Luna atmosferă, că de când vă citesc mereu mă uit pe cer și îmi pun întrebări.”

Bună întrebare! Dragi lupi, padawani și hobbiți, lumea se grăbește, trece peste etape, sare perioade necesare de cercetare și studiu. Lumea se pregătește prntru explorarea planetei Marte, dar marele mister rămâne, aici, lângă noi. Se numește Luna. Nimeni nu știe cum a luat naștere, din punct de vedere științific. Un cleric ți-ar spune scurt și răspicat că a făcut-o Dumnezeu ca și pe celelalte corpuri cerești.

HOROSCOP  Dacă însă te apleci asupra volumelor de știință, te apucă damblaua, cum se spune în Obor. Niciodată nu am știut ce este ”damblaua”, dar, din context, trag concluzia că nu este bine și sănătos. Vreun fel de paralizie, sau epilepsie. Oamenii de știință, vanitoși până peste poate, au diferite teorii, fiecare susține că a lui este cea bună. Că Pământul și Luna s-au format în același timp, din aceiași materie. După ce americanii au ajuns pe Lună, nu în 1969, mult mai târziu, așa spune teoria conspirației și are dreptate, am văzut înregistrările și ”Capricorn One”, s-a constatat că Luna are o compoziție diferită de a Pământului, dar nu foarte diferită. Cum foarte diferită este compoziția asteroizilor ce vin de departe, din spațiu, au izotopi de oxigen și wolfram diferiți de cei de pe Pământ și Lună. Dar, până în prezent pe Lună nu s-au găsit metale, de aici și lipsa de interes a investitorilor pentru enormul bolovan selenar și suprimarea mai multor programe lunare de la NASA.

HOROSCOP  Mai nou este la modă teoria violentă a impactului. Nu este chiar nouă. Am în față o carte. Se numește ”Worlds in Collision” a fost scrisă de Immanuel Velikovsky și a apărut la Doubleday în anul 1950. Cred că o găsiți și în limba română. Pe mine m-a dispus teribil, cartea fantastică de știință popularizată, că altfel nu pot să o clasific.

Dumnezeu joacă uneori biliard cu planetele. Se pare că acum cinci miliarde de ani o planetă, numită Theia, cam de dimensiunile lui Marte, a percutat Pământul abia format. A rezultat, Pământul și… două luni, doi sateliți, spune teoria științifică. Un sistem instabil, așa că unul dintre sateliți a căzut înapoi pe Pământ, sau s-a pierdut în spațiu. A rămas Luna, care și ea se depărtează binișor de Pământ.

 

Acum trei milioane de ani, pe suprafața Lunii activau vulcani, care eliminau lavă și gaze. Oamenii de știință de la NASA cred că la momentul respectiv Luna a avut o atmosferă subțire, formată din monoxid de carbon și sulfuri, în principal. Din cauza atracției reduse a Lunii, ea are o gravitație de doar 1,62 m/s² față de Pământ care are o accelerație gravitațională de 9,81 m/s², Luna a pierdut atmosfera în spațiu, o parte fiind, probabil, atrasă de Pământ. Urmele de pe suprafața Lunii susțin această teorie.

 

Spun și eu ceea ce am citit prin cărți, ceea ce am auzit de la unul, sau altul dintre oamenii de știință pe care îi cunosc. Eu nu am fost pe Lună, dar mă uit cu atenție la ea prin telescoapele mele. Definitiv, ascunde o taină! O fi de brânză, în interior, ce ziceți?

 

HOROSCOP  Ceea ce este caraghios este că sistemul binar Pământ-Lună se mișcă în spațiu pe o traiectorie și cu anumite diferențe care desfid orice calcul matematic complex, fac mat orice computer. Nu mult, la zecimală, dar este suficient să dea în dambla orice om de știință de la NASA. Când am fost întrebat am răspuns că natura nu este nici precisă, nici digitală, așa că să facă bine și să ia în calcul toți factorii care influențează traiectoria Pământ-Lună. Nu mai m-au sunt, oricum Dimineața Astrologilor este defunctă, dar nu pot să ia în calcul toți factorii, așa cum nu se poate face horoscopul perfect, pentru că nu se pot lua în considerație toți factorii.

 

Horoscopul meu este departe de a fi perfect, dar este făcut cu dragoste de oameni, de către un om al păcii. Poate vă folosește, poate vă dă o idee, poate are umor și vă descrețește fruntea. Astrologia este o metafizică veselă, nu am spus-o eu, ci la Vatican, mai demult și mai bine. Așa stând lucrurile eu mă duc să văd un film, ceva cu Luna, găsesc eu, și vă dau întâlnire mâine, doar este în definitiv, o altă zi!

 

                                                      ⃰    ⃰    ⃰

 

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
    HOROSCOP  Pe 10 octombrie s-au născut Giuseppe Verdi, Henry Cavendish, James Clavell, Fritjof Nansen, Emmerich Schaffer, Radu Vasile, Tatiana Iekel, Laura Stoica, Calistrat Cuţov.   În calendarul creștin ortodox sunt Sfinții: Evlampie și sora sa Evlampia. Mai sunt Cuv. Vasian și Teofil Mărturisitorul. Nimic în ”Kalendar”.   HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți,...

Preluat de la EVZ