HOROSCOP Pe 11 octombrie s-au născut Eleanor Roosevelt, François Mauriac, Bobby Charlton, Şt. O. Iosif, Ion Dacian, Hadrian Daicoviciu, Iorgu Iordan, Catrinel Dumitrescu, Dan Piţa, Olga Tudorache.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Ap. Filip, unul dintre cei șapte diaconi, Teofan Mărturisitorul, episcopul Niceei. Nimic, în ”Kalendar” geto-dacii munceau mult, pregătindu-se de iarnă și de Anul Nou.

 

Evenimentul Zilei” din 11 octombrie 1689 a fost că Petru I, cel Mare, devine Țarul tuturor rușilor. În anul 1727 George al II-lea al Marii Britanii, Scoției și Irlandei de Nord, fără a mai socoti nenumărate colonii, este încoronat rege. Se poate trage concluzia că ziua de 11 octombrie este o zi bună monarhiilor.

 

HOROSCOP   Dragi lupi, padawani și hobbiți, orice întâlnire a oficialilor NATO, ca a oricărui bloc militar, constituie și consultări a strategilor, consilierilor de rang foarte înalt, din țările componente. Probabil că nu o să știți numele niciunuia dintre ei și tot probabil că nicăieri în altă parte nu o să găsiți ceea ce vă spun eu acum, parțial, atât cât mi s-a permis.

 

Din declarațiile mai mult sau mai puțin convenționale ale responsabililor NATO, la București, a reieșit clar și fără echivoc că blocul militar agresiv este în mare criză. Problema a fost expusă fără menajamente de strategul ceh: ”…bine, mărim cheltuielile de înarmare, cumpărăm arme sofisticate, pregătim o armată de profesioniști. Standardizăm calibrele și muniția în NATO, facem manevre comune. Foarte bine, în acest timp inamicul uneltește și prin mijloace multimedia ne ridică poporul în cap. Pentru asta avem armată performantă și alianțe, ca să tragem în propriul popor? Nu vedeți că onorabilul câmp de bătălie a dispărut? Trebuie alte strategii!”

 

HOROSCOP  În anii 1983 și 1984 am fost de mai multe ori în URSS. Ultima dată am ajuns până la Vladivostok, taman, ce coincidență fericită, când flota Pacificului ieșea la manevre. Frumoasă și înfricoșătoare priveliște.

O altă priveliște care mă urmărește este un tablou. Nu mare, cam un metru lățime pe jumătate înălțime. Se numește ”Peisaj după bătălie” și era, acum treizeci de ani, pe unul dintre culoarele Muzeului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, la Moscova. Nu cine știe ce artă, dar perspectiva și un numit aer veridic, de realitate trăită, atrăgea privirea și sufletul. Aveam să aflu, mult mai târziu, că peisajul după bătălie, nu era o operă de ficțiune, ci opera unui artist-soldat, care a pictat exact ceea ce și-a amintit din bătalia din iarna anului 1942-1943.

Astfel de opere de artă s-ar putea să nu mai fie posibile, spun strategii, specialiști militari, deoarece câmpul de bătălie a murit, a dispărut.

 

HOROSCOP  Să ne amintim din istorie, de pateticile, dar glorioasele războaie din antichitate în care militarii se luptau cel mai adesea corp la corp. Apariția armelor de foc a despărțit frontul, în secolul XVII, la cincizeci de metri. Oricum, muschetele nu trăgeau mai departe de 70-100 de metri. În WW1 distanța dintre fronturi era de circa 150-300 de metri în condițiile existenței carabinei de tip Mauser, cu încărcător și a mitralierei Maxim. În WW2 se poate spune că câmpul de bătălie a fost mobil, în condițiile coloanelor de blindate care intrau adânc în frontul inamic. Bătăliile se desfășurau în locurile alese de cel în defensivă, care organiza puncte de apărare. Stalingrad și Kursk, dar și El Alamein sunt exemple edificatoare.

HOROSCOP  În condițiile apariției unei aviații distrugătoare și a armelor reactive, fronturile s-au despărțit și mai mult. În ciudatul război iraniano-irakian, de exemplu, marea bătălie de tancuri de la Al Quadisiya a durat două săptămâni. S-au făcut cu buldozerele dealuri artificiale, după care s-au ascuns miile de tancuri, la o distanță de trei kilometri între părțile beligerante. Trăgeau balistic unii în alții, fără nicio manevră, și se apărau de rarele atacuri aeriene. Am fost  acolo și m-am mirat.

 

HOROSCOP   De asemenea, densitate trupelor pe câmpul de bătălie a scăzut în mod spectaculos. În antichitate, falanga macedoneană, sau rândurile de hopliți spartani, dădeau o densitate de doi soldați pe metrul pătrat. War and Peace Institute spune că densitatea militarilor în Războiul Civil American a fost de un militar pe 285 de metri pătrați. În WW1 rata de dispersie a fost ridicată la 2.475 metri pătrați, în WW2 la 27.500 metri pătrați, iar Războiul din Golf a stabilit recordul de un soldat la 426.400 metri pătrați.

 

HOROSCOP   Din WW1 războiul, câmpul de bătălie a căpătat noi dimensiuni, s-a extins în aer, sub apă și sub pământ. La sfârșitul WW2, câmpul de bătălie a înglobat și pe civili, prin atacarea barajelor din Germania și atomizarea de către americani a două orașe japoneze, fără nicio valoare militară, care au avut doar nenorocul să aibă un cer senin.

Războiul Rece a extins dimensiunile câmpului de bătălie la dimensiunile planetei. Armele preferate au fost propaganda și activismul. După cum arătam ieri, multimedia și-a arătat colții.

HOROSCOP  De exemplu, imediat ce a început Războiul Rece, Pentagonul a elaborat Bombing Encyclopedia of the World. Obiectivul principal al aceste cărți de telefon a fost, dau în original, pentru păstrarea acurateței: a pre-analysis of the vulnerability of the USSR to strategic air attack and to carry that analysis to the point where the right bombs could be put on the right targets concomitant with the decision to wage the war without any intervening time period whatsoever.”  În anii 60, Single Integrated Operational Plan, avea toate instrucțiunile pentru lansarea a 3.204 dispozitive atomice în 1.078 locații sensibile din URSS, Europa de Est, inclusiv România, care era vizată de 29 de explozii atomice, și China. Ceea ce l-a făcut pe președintele Kennedy să declare:  ”…the envisioned battlefield was now truly global in both its planetary reach and the abolition of any meaningful discrimination between civilian and military targets.”

HOROSCOP   Câmpul de bătălie a mai luat o dimensiune, începând din anii 60 ai secolului trecut, cea spațială, cosmică, prin apariția sateliților militari, spioni și a platformelor spațiale de lansat rachete.

HOROSCOP    Dar marea bătălie din ultimii cincizeci de ani s-a dat pe mijloacele de informare, pe massmedia, pe multimedia. Strategul ceh are dreptate. Poți să ai o armată bună, performantă, dotată cu arme moderne, dacă inamicul ți-a otrăvit prin mijloace media propriul popor, ce poți să mai faci? Ce poți să faci, de exemplu, când o presă ineptă repetă de milioane de ori că Rusia masează trupe la granița cu România? Când Rusia și România NU au graniță comună, decât, poate, Marea Neagră. Or fi mergând rușii pe apă, ca și Bunul Iisus?

HOROSCOP  Ce-i de făcut, vorba lui Vladimir Ilici Lenin. Vedeți, dragi lupi, padawani și hobbiți, ticăloșia este mai mare decât vă puteți închipui. Cum distrugi o țară? Hai să punctăm. Promovezi o clasă politică vândută și pușcăriabilă, adică șantajabilă. Bifat, s-a făcut. Alungi din țară pe cei mai energici, pe întreprinzători, pe profesioniști și pe intelectuali. Bifat, s-a făcut! Distrugi învățământul și cultura, ca oamenii să nu mai aibă repere și să ia de bun ceea ce le spui tu în presă și pe rețele. Bifat, s-a făcut! Promovezi numai știri negative, sex și violență ca oamenii să fie speriați și dezorientați. Bifat, s-a făcut! Ei, mai sunt multe bifări, dar m-a apucat durerea de cap și mă duc să caut, nu știu unde am pus cutia roșie cu Tylenol.

Câmpul de bătălie actual este pretutindeni, este în mintea fiecăruia dintre noi.

Cine a făcut aceste lucruri și de ce? Am o listă, nu este lungă, dar hai să luăm o pauză, o să vă mai povestesc și mâine, dacă mai am chef, despre dispariția câmpului de bătălie, doar mâine este, în definitiv, o altă zi.

                                             

                                                          ⃰    ⃰    ⃰

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
          HOROSCOP Pe 11 octombrie s-au născut Eleanor Roosevelt, François Mauriac, Bobby Charlton, Şt. O. Iosif, Ion Dacian, Hadrian Daicoviciu, Iorgu Iordan, Catrinel Dumitrescu, Dan Piţa, Olga Tudorache. În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Ap. Filip, unul dintre cei șapte diaconi, Teofan Mărturisitorul, episcopul Niceei. Nimic, în ”Kalendar” geto-dacii munceau mult, pregătindu-se...

Preluat de la EVZ