Cancelara nu este un personaj ușor de apucat. Două cărți recent apărute în Germania încearcă să ofere o imagine mai limpede a personajului căruia i se spune „Cea mai puternică femeie din lume”: Merkel’s Maske, de Hinrich Rohbohm, și Merkel – Eine Kritische Bilanz. Prima se concentrează pe perioada în care Merkel a trăit în Republica Democrată Germană, deci în comunism. Cea de-a doua este o colecție de 22 de articole scrise de intelectuali germani, care prezintă o imagine total diferită de cea din presa germană „mainstream”.

Un colectiv de ziariști elvețieni, care susține că a citit 13 din cele 20 de cărți (inclusiv cele două de mai sus) dedicate de-a lungul timpului Angelei Merkel, a realizat un senzațional portret al acesteia, publicat în revista australiană Quadrant.

Fiica „Pastorului roșu” și pasiunea pentru „Socialismul verde”

În 1954, la nașterea Angelei, tatăl ei, Horst Kasner, era un tânăr pastor luteran cu puternice vederi de stânga, care trăia la Hamburg, în Republica Federală Germană. La numai câteva luni de la nașterea fetiței, familia Kasner se mută la Templin, un orășel la 75 de kilometri nord de Berlin, în RDG, lăsând capitalismul putred pentru binefacerile socialismului.

Nu trecuse nici un an de când, pe 17 iunie 1953, regimul sovietic înăbușise cu tancurile revolta populară anticomunistă din Germania răsăriteană. În mod normal, în acea perioadă, direcția exodului era inversă: dinspre Est spre Vest.

Noua Biserică socialistă

Curând, Horst Kasner va ajunge să fie cunoscut drept „Pastorul roșu”. La începutul anilor 1960, devine directorul unui seminar teologic, având ca misiune pregătirea unei noi generații de lideri bisericești socialiști. În RDG, Biserica Luterană era majoritară. Kasner lucrează în strânsă colaborare cu Partidul Unității Socialiste (SED) la construirea unei noi Biserici, Kirsche am Sozialismus („Biserica în Socialism”), complet separată de biserica din RFG.

Spre deosebire de mulți alți copii de preoți, al căror acces la facultate era interzis, fiicei lui Kasner, Angela, i se oferă ocazia de a studia Fizica la Universitatea din Leipzig și apoi la cea mai importantă instituție științifică din RDG, Academia de Știință din Berlin.

Cariera politică a Angelei începe în Organizația de Pionieri „Ernst Thälmann” (după numele fostului lider al Partidului Comunist German, executat la Buchenwald), a cărei deviză era „Fii gata!”, urmată de intrarea, în 1969, în rândurile Freie Deutsche Jugend (FDJ), echivalentul UTC-ului din România.

Ca elevă, Angela este dotată, sârguincioasă și inteligentă. Cea mai bună din școală. În 1970, la 16 ani, câștigă Olimpiada școlară la limba rusă, ceea ce îi oferă prilejul de a călători la Moscova cu Zug Der Freundschaft (Trenul Prieteniei). Cunoașterea limbii ruse îi deschide multe uși.

La Universitatea din Leipzig devine unul dintre liderii FDJ. Aici, potrivit săptămânalului Junge Welt, se distinge dedicându-și un an aprofundării Bazelor Marxism-Leninismului pentru Studenți.

Agitație și Propagandă

Calea promovării îi este deschisă, la Academia de Științe de la Berlin, devenind șefa Departamentului FDJ pentru Agitație și Propagandă. Este perioada care coincide cu intensificarea propagandei regimului din RDG, pentru a contracara influența Sindicatului polonez Solidaritatea, condus de Lech Walesa, dar și a deciziei NATO de a amplasa rachete cu rază medie de acțiune în RFG.

Tatăl lui Merkel face parte din „nomenklatura” RDGistă, beneficiind de numeroase privilegii. Familia sa avea două mașini, un lucru rarisim. Potrivit Angelei înseși, tatăl său avea și o bibliotecă mare în care se găseau numeroase cărți inaccesibile muritorilor de rând din RDG. Astfel, tânăra îi devorează pe Marcuse (membru proeminent al Școlii de la Frankfurt, unul dintre părinții Corectitudinii Politice) și pe gânditorii disidenți ai Stângii redegiste, precum Robert Havemann și Rudolph Bahro.

Se împrietenește cu fiul lui Havemann, Florian, care va fugi în RFG. Merkel ajunge chiar să viziteze locuința lui Robert Havemann, în timp ce acesta se afla în arest la domiciliu, atent supravegheat de STASI. (Grija lui Merkel pentru cariera sa politică se împacă greu cu apropierea de acest proscris – doar dacă nu a fost o misiune trasată de partid.)

Roșu – verzui

Ideile politice ale lui Havemann, despre ecologie sau creșterea economică zero nu sunt departe de programul de astăzi al Verzilor, dar și de vederile politice ale lui Merkel, care promovează închiderea centralelor nucleare și înlocuirea lor cu energie alternativă – experiment dovedit un fiasco economic.

Numele de Merkel și-l ia după căsătoria cu un coleg de la facultate, Ulrich Merkel, pe care îl cunoaște cu ocazia unei călătorii de studii de la Leningrad, în 1977. După patru ani, în 1981, Angela părăsește domiciliul conjugal împreună cu mașina de spălat, iar divorțul se pronunță anul următor.

FOTO: Cancelara Merkel vizitează beciurile STASI

Straniile lacune din Arhivele STASI

În 1985, când Mihail Gorbaciov ajunge secretar general al PCUS, Angela Merkel intră cu entuziasm în tabăra „perestroikiștilor”. Lecturile sale îi permit să sesizeze în noul curent de la Kremlin vechea idee a lui Lenin, după care a condus URSS în anii 1920: Noua Politică Economică, având drept scop accesul la capitalurile străine, pentru a construi comunismul pe banii Occidentului.

Alături de Kremlin

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/merkel-agerpres.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/merkel-agerpres-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Cancelara nu este un personaj ușor de apucat. Două cărți recent apărute în Germania încearcă să ofere o imagine mai limpede a personajului căruia i se spune „Cea mai puternică femeie din lume”: Merkel’s Maske, de Hinrich Rohbohm, și Merkel – Eine Kritische Bilanz. Prima se concentrează pe perioada...

Preluat de la EVZ