Națiunea, extrem de avansată tehnologic, va crea prima „ambasadă digitală” din lume, având un back-up special pentru datele afișate online. Sistemul bine criptat al datelor personale este menit a asigura că fostul stat sovietic, foarte aproape de a deveni o societate digitală completă, va fi mai puțin vulnerabil la atacuri cibernetice. 

În prezent, estonienii pot vota, își pot accesa datele medicale și plăti taxele online. Guvernul spune că 99% din serviciile publice sunt disponibile electronic, ceea ce confirmă porecla de care se bucură statul baltic: e-Stonia. 

Marten Kaevats, un consilier digital al guvernului estonian, spune că „prima ambasadă digitală” va fi înființată în Luxemburg, la 1 ianuarie 2018. Vorbind la un forum pe tema securității cibernetice, organizat în Cracovia, Marten Kaevats a fost întrebat în ce măsură guvernul său se poate baza pe date digitale. 

Profesorul Manuel Correia, de la Universitatea din Porto, declară că punând atâtea informații online, Estonia este mult mai vulnerabilă la atacuri venite din partea Rusiei, scrie Euronews. 

Keavats a replicat, însă, că că datele stocate virtual sunt decentralizate, ceea ce înseamnă că deja sunt apărate împotriva unor hackeri. 

„Avem și un plan de back-up, în 1 ianuarie 2018 vom inaugura un concept numit „data embassy – ambasada virtuală”, la Luxemburg. Așa că toate datele noastre importante vor fi stocate și păstrate în diferite „ambasade virtuale”, care sunt, legal, teritoriu estonian”, a explicat Keavats. 

„Vom fi prima țară din lume care poate exista fără teren fizic. În cazul unui incident, când cineva vrea  să ne atace, vom avea mai multe seturi de date în toată lumea, așa că putem să facem un transfer între ele, astfel încât toate funcțiile guvernului nostru pot fi îndeplinite fără probleme – colectarea taxelor, votul, deciziile guvernamentale, etc”, a mai spus expertul.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Națiunea, extrem de avansată tehnologic, va crea prima „ambasadă digitală” din lume, având un back-up special pentru datele afișate online. Sistemul bine criptat al datelor personale este menit a asigura că fostul stat sovietic, foarte aproape de a deveni o societate digitală completă, va fi mai puțin vulnerabil la atacuri...

Preluat de la EVZ