Este vorba despre așa numitul Institut de Studierea Internetului de la Sankt Petersburg, mutat între timp în Golful Finic, în Nord, reorganizat și redenumit în compania Teka.

Liudmila Savchuk, journalistă de 36 ani și mama singură a doi copii, a fost angajată a Agenției de Studiere a Internetului, fabrica de troli rusă, și a câștigat procesul cu uzina de troli în 2016, după care a fost martor în nenumărate alte procese, utilizată de ziariști la nivel global pentru a expune evoluțiile interne și strategiile Rusiei. Avocatul său, Ivan Pavlov, este și șeful Echipei 29, grup specializat în cazuri de libertate a accesului la informație în Rusia. Scopul grupului este blocarea abuzurilor trolilor de faptul că social media a fost inventată pentru a promvoa libertatea de expresie, trolii plătiți și instrumentalizați abuzând de această situație.

Expunerea fabricii de troli s-a făcut pe metoda Al Capone. Este cunoscut faptul că celebrul mafiot din Chicago nu a putut niciodată fi condamnat pentru crime, trafic de droguri, vânzare de alcool în perioada prohibiției, jocuri de noroc, atac cu mână armată, asasinate la comandă și mai toate infracțiunile epocii, ci doar pentru evaziune fiscală. Pe asta s-a bazat și demersul celor din echipa 29, respectiv pe specularea faptului că uzina de troli plătea cash. De aici și expunerea în curțile de justiție din Rusia și anchetarea pentru evaziune fiscal.

Noua fabrică de troli, compania Teka, angajează tineri pentru schimburi de 12 ore pe care-i plătește cu între 800 și 1.000 USD pe lună, un salariu atractiv pentru foști studenți și pasionați în calculatoare de pe cuprinsul Federației. Deși au făcut supraveghere apropiată pe spațiul fizic al sediului companiei, Echipa 29 nu au reușit să identifice cine e troll și cine administrator din cauza multiplelor intrări în perimetru.

Tinerii lucrează pe fiecare forum, în fiecare grup din social media din lume, cu programe globale și altele țintite regional și național, inclusiv în limba statului în cauză, oriunde există un public suficient care să urmărească aceste postări. Strategiile sunt mai directe sau mai sofisticate, în funcție de obiective și de calitatea trolilor. Responsabilitatea formală pentru companie revine, potrivit mass media rusă, de Evgheni Prigozhin, un producător de alimente gătite din Sankt Petersburg, considerat bucătarul șef al lui Putin și furnizorul principal de produse alimentare prin catering pentru Președinte.

Evident că Savchuk și Pavlov au fost acuzați că sunt vânduți intereselor străine, de către mass media rusă, o abordare obișnuită cu cei din interior care expun faptele uzinelor de troli. Toți iau măsuri extreme de precauție pentru a evita expunerea publică sau provocările care să ducă la arestări. Plata în cash și evitarea impozitelor a fost o bună găselniță, însă mutarea sediului companiei (în același timp unitate militară dezvoltată la nivel de armată, în subordinea Șefului Statului Major General, Serghei Gherasimov) și lecțiile învățate fac și mai sofisticată întreprinderea războiului informațional rus și afectează fundamental posibilitățile de viitor în a identifica aceste activități.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Este vorba despre așa numitul Institut de Studierea Internetului de la Sankt Petersburg, mutat între timp în Golful Finic, în Nord, reorganizat și redenumit în compania Teka. Liudmila Savchuk, journalistă de 36 ani și mama singură a doi copii, a fost angajată a Agenției de Studiere a Internetului, fabrica...

Preluat de la EVZ